Wednesday, December 14, 2016

Therapeutic rosewater

kalau orang tanya saya produk Freshpicks ape yg wajib ada kat setiap meja ofis and meja solek,jawapan saya adalah Rosewater Facemist😘

Facemist ni berfungsi sebagai segarkan muka yang penat dan kusam selepas seharian mngadap komputer ataupun pergi site.. dengan bau sweet rose sebagai aromaterapi😊

Mesti orang sebelah pun suka dan tanye pebende yg u pakai nie nak sikitt haha

Harga pun sangat berpatutan..
RM15 for 15ml sahaja!!

Ramai dah kawan2 kita repeat order..awk bila lagi nak try😋

Meh whatsapp 019 3755133 for order.COD KLCC available!

#Freshpicksagent #FreshpicksKL #rosewaterfacemist #naturalfacemist

Thursday, December 08, 2016

Freshpicks Primo Exclusive best seller

Finaly it's Fri-yay!!

Dah lama kita x update pasal Freshpicks.. ni la set terhangat sekali di pasaran tau! kalau kita restock tak dan seminggu da licin😗 Mujur kakak founder dah kirimkan stock smalam khas utk uols especially warga KLCC dan jajahan sekitarnya. Hehe tenkiuu kakak @rempahratus

Kita pun pengguna tegar Primo set ni..arganne face oil pun da masuk second bottle. So far this is my favourite SKINCARE product i ever tried😘😘😘 Dah la natural and enriched with premium oils kan so mmg RUGI kalau tak cuba 😉

Dan dan dan untuk kawan2 di luar kwsn yg nak cuba..promo FREE POSTAGE masih ada sampai hujung tahun ye.Start 2017 dan kena postage charge RM8 (SM) and RM12 (EM) macam biasa.So marilah berjimat dan dapatkan set PRIMO Basic/Exclusive SEKARANG ye 😘😘

Dm/whatsapp 0193755133 okk

#Freshpicksagent #FreshpicksKL #codklcc #codsetiawangsa #naturalandsafeskincare #arganoil #faceoil #madeinmalaysia

Sunday, December 04, 2016

Bahaya merkuri dalam kosmetik

Salam semua..

Anda tau tak..dalam kosmetik komersil banyak mengandungi merkuri... macam mana nak tau? Kena rajin la baca kandungan bahan dan google maksud setiap bahan. Hehe memang la leceh.. tapi kalau dah biasa u ols akan jadi lali dan ok jer sampai jadi tabiat :) Jangan buang tabiat sudah

So ape masalahnya dengan merkuri ni?
Ada kawan2 share poster penerangan pasal bahaya merkuri ni.. so boleh la baca dan fahamkan. Rumusan poster ni senang je :

Kesan sampingan merkuri dalam kosmetik :
1) menyebabkan penyakit kulit seperti ruam, perubahan warna kulit, parut dan kegagalan kulit melawan bakteria
2) menyebabkan kegagalan ginjal 
3) gangguan mental/kemurungan

Kita pakai produk kecantikan/kosmetik ni sebab nak cantik kan.. tapi jangan sampai sebab nak cantik punya pasal long term effects kita lupakan. Kalau dah pernah pakai tu takpe takperlu menangis di bucu katil, boleh la slow2 berubah ke produk2 natural/organik dan mesra kulit. Cegah sebelum parah ye :)





Thursday, December 01, 2016

ESSENTIAL OIL - GERANIUM

Gambar pokok geranium (pic dari Google)

Antara feedback yang kami dari terima customer yang menggunakan set Primo adalah :

"suka bau face oil complex dan serum tu.. refreshing sangat"

Nak tahu kenapa?
Kerana kami menggabungkan beberapa essential oil sebagai ramuan premium dalam bancuhan face oil complex dan juga face serum. ESSENTIAL OIL bukan sahaja kaya mewah dengan khasiat yang baik untuk kulit malah ia menenangkan...

Antara essential oil yang terdapat dalam face serum dan face oil complex freshpicks adalah GERANIUM

The botanical name for Geranium is Pelargonium Odorantissimum.

Geranium Essential Oil terkenal dengan fungsi sebagai
Astringent
Antibacterial
Antimicrobial
Deodorant

Apa manfaatnya terhadap kulit kita?
Mengalakkan kesihatan sel dan regeneration sel baru
Membantu menghalang kulit dari mengendur
memulihkan jerawat dan parut
sebagai antiseptic untuk luka
mengurangkan radang
Mengurangkan kedutan
Mencantikkan kulit
Insect reppelant and bug bite healer

Apa pula manfaatnya terhadap minda kita?

Geranium essential oil terkenal untuk menggalakan fungsi mental dan menaikkan semangat. Bagus untuk people yang ada masalah   depression, anxiety and anger.

Antara produk Freshpicks yang terdapat geranium essential oil di dalamnya adalah:

Ultra moisturizer
Arganne face oil complex
face serum hyaluronic acid

Bertuah anda yang menggunakan freshpicks
Bukan sahaja kulit anda mendapat manfaat
Malah anda juga akan lebih tenang dan rileks menghadapi kehidupan harian

Dan info tambahan yang menarik.. geranium essential oil ni juga bagus sebagai insect repelant dan bug bite healer.Jadi anda yang ada anak2 kecil atau untuk diri sendiri gak, pastikan sentiasa ada bersama ULTRAMOISTURIZER bersama...


Sunday, November 27, 2016

Must have beauty travel kit

BEAUTY TRAVEL KIT

If you are:

1.Frequent travellers for work or social
2.Mother with small kids
3.Has sensitive skin and hair that needs frequent care
4.Curious and lost of selection to try Freshpicks products
5.Just want to be pretty with premium products but reasonable price 😉

Feel and 'taste' Freshpicks all time best seller products in one travelsize set!

Consists of:
1.cherry beauty facial soap (enrich with lime oil,aloevera,olive oil and may doubles as facial and body soap
2.irresistable lip color(tinted lipbalm to compliment your light make up and can treat chapped,dry lips)
3.ultramoisturizer lotion (as multipurpose cream to heal rashes,cracked heels,insect bites and mild eczema)
4.solid perfume (as your emergency perfume-must always have in handbag!)
5.100% pure argan oil (to tame frizzy hair and smoothen skin)

RM59 ONLY + FREE EXCLUSIVE HANDMADE POUCH😚

I have ready stocks if you want to try out! Whatsapp 019 3755133 for inquiries and orders 😊

#FreshpicksKL #Freshpicksagent #codklcc #postageeverywhere

Thursday, November 24, 2016

Sweet like hany!

New release!
Because you're sweet like honey, we produce Hanybee set  especially for you which contains organic honey soap,oat+ honey scrub+organic argan oil.
Honey is a good natural remedies to nourish and repair your skin inside out
Also best to treat acne and great for sensitive skin.
Only RM55/set
COD in KLCC/Setiawangsa or add RM8 (Peninsula Malaysia) / RM12 (Sabah/Sarawak) for postage fees.

Tuesday, November 22, 2016

Pure Prime Pressed Cocoa Butter

#freshpicksPREMIUM

Mentega koko (Cocoa butter) diekstrak daripada biji koko atau kekacang koko. Ianya berwarna kuning krim, mentega koko asli adalah semata-mata mentega koko dalam bentuknya yang mentah dan sangat kaya dengan khasiat.

Tidak seperti metega koko ditapis, mentega koko yang diperolehi daripada kaedah Pure Prime Pressed (PPP) dapat mengekalkan bau yang kaya dengan coklat berserta memastikan semua kebaikan semula jadinya dikekalkan.

Kebiasaannya ia digunakan untuk memberi lebih khasiat kepada  bibir atau lipbalm, mentega badan (body butter), sentalan badan (body scrub) dan losyen. Sangat baik untuk kulit yang kering, mempunyai tanda calar pada kulit dan kulit yang sensitif.
Mentega koko akan cair dalam suhu kulit.

PPP  ini diperbuat daripada bahan-bahan yang bukan GMO dengan kaedah pensterilan berwap dan diproses selaras dengan Amalan Pengilangan Yang Baik (Good Manufacturing Practice - GMP) dan HACCP kawalan keselamatan makanan (HACCP).

Tahukah anda, produk freshpicks menggunakan PPP Cocoa butter sebagai ramuan premium untuk produk kami seperti

Lipbalm
Irresistible Lip Treatment
BodyScrub
Deodorant
Ultra moisturizer

Sebab itu ramai yang memberi feedback yang positif apabila menggunakan freshpicks

Kebaikan Mentega koko (Cocoa butter):

Antioksidan yang hebat
Kulit yang lembut, berseri, dan licin
Mengurangkan tanda calar, parut dan jerawat
Melegakan ekzema dan psoriasis
Melegakan dermatitis atau ruam
Menghidrat kulit secara mendalam
Menyembuhkan kulit sensitif
Mengurangkan parut
Menguatkan rambut yang rosak

#freshpicks

Monday, November 21, 2016

100% Pure Argan Oil


Mencari2 organik Argan Oil?

Kami di Freshpicks ada dua versi :
Argan oil kedua2 versi pun merupakan organik imported dari Morocco.. CUMA

ORGANIK ARGAN OIL
Yang ni 100% organik tanpa campuran minyak lain dan masih ada bau asal,tiada bahan kimia atau tidak dideodorize(nyahbau). Bau asal yakni bau kacang argan tu.. lemak2 kekacang.

ARGANNE FACE OIL COMPLEX
Yang ni pun 100% organik Argan oil juga, cuma kami add a little bit jojoba oil,rosehipseed oil,essential oil seperti geranium, frankincense, teatree,dsb jadi bau dia wangi. Bau wangi bukan pewangi sintetik tapi bau dari pati essential oil. Kandungan argan dlm ni sekitar 90%.

Boleh pilih ikut kesesuaian dan bajet

Kerana kedua2nya  boleh digunakan  untuk skin/hair/body/nails/etc cuma yang ada tambahan carrier oil dan essential oil mempunyai khasiat tambahan

HARGA PENGENALAN until further notice

Arganne Oil Complex(100% organic argan oil+ apricot kernel oil,jojoba oil,rosehip seed oil,essential oil)

RM49(15ml) RM79(30ml), RM119(50ml)

100% Organic pure Argan Oil
Retail RM39(15ml) RM69(30ml), RM109(50ml)

Comment/ whatsapp 019 3755133 to order ye :)

Sunday, November 20, 2016

Finally.. my own Freshpicks online shop!

Hi all

Feel free to drop by to my Freshpicks online shop for easier and hassle free to purchase any Freshpicks products :)

http://freshpickskualalumpur.com/

Stay beautiful naturally with Freshpicks :)

Love, Shahira I.

Friday, November 18, 2016

5 reasons why our deodorant is best selling item

|5 SEBAB|

Let me share with you 5 reasons why you should try Freshpicks deodorant,if you have yet to try one:

1.It is safe and using natural ingredients.No aluminium parabens and other harmful chemicals.

2.It smells fresh and nice..although abit sticky when you apply,it will dry up instantly and last all day.Even if you have to walk or work under the sun.

3.it can last up to 3 months since you just need to calit a little bit.

4.Here's the best part.Since it is safe you can use it anyday or night,even at home.Dulu2 i never use deodorant at home sebab tahu kandungan yang sgt bahaya tapi back then tak byk option kan.So mak2 ni kan superman buat 8 kerja at one time and tak mungkin la tak berpeluh and bau ohmy...haa ape kau tak berpeluh kat rumah..kau mmg alien haha.So sekarang saya adelah superman wangi walau di rumah.yeayyy

5.It is small and can fit your handbag..dont ever leave home without one!!

6.I said 5 but i have sixth point here. Since we still have promo buy 2 deodorants at RM50 and get free post+free gift... you really should try now.Banyak tu bole save!

So meh la try ye. Whatsapp 0193755133 okay.Cod available in KLCC/Setiawangsa area.

#FreshpicksKL #Freshpicksagent #safedeodorant #homemadedeodorant #homemademalaysia

Sunday, November 13, 2016

Paed Dermatologist' advice for Eczema Prone Children

Last weekend i brought Adni to meet a paediatric dermatologist for the first time...just to look for other opinions regarding her eczema.Usually we just went to her paed and get the usual medicine supplies.Recently she was having continuous flares for quite some time that makes me think to get another expert's opinion.She was restless,cranky and scratching non stop until her skin bleeds.

And the fact that i myself was quite anxious and rimas with her neverending scratching. So when i brought her to her last vax schedule, her paed suggested to see the new visiting paed dermatologist consultant in PCMC, Dr Sabeera Begum.FYI she is a specialist in HKL and only have clinic sessions in PCMS on Saturdays. Being an eczema patient myself, I think this session i had with Dr Sabeera is an eye opener and helps to manage my eczema prone children (and mine and my hubby!) better.

So just thought of summarizing the advice that we got from Dr Sabeera for my own reference and for other eczema patient parents out there :

1 The first question i asked the doctor, why are kids nowadays are prone to eczema?
She said it has something to do with kids nowadays are `too clean'.. they are not used to playing in mud, water puddles, grass etc hence their immune system does not tolerate with the `dirty' environment. Hence the system is always on alert and sometimes identify even dust and heat as 'potential danger' hence triggers eczema to some kids.Overtime, the eczema will normally subside when the immune system is relax and used to the environment.

2. Generally the eczema patient needs this combo to keep moisturizing the skin : special wash (non soap base) + moisturizer + medicine (be it steroid/non steroid) and a strict schedule. Moisturizer can be applied 3-4 times a day, while wash and medicine shall be used twice a day.

3.When you see the eczema subsides from the skin after 2-3 days, DON'T STOP applying the combo until the itchiness subsides and gone. Usually this takes about 2-3 weeks. However you can reduce the frequency of applying the medicine ointment i.e from twice a day to once a day, then gradually stop after 3 weeks.

4.Is topical steroid safe for kids? Generally it is safe if you use it the correct way, and ask your doctor first since steroid creams had several types; from mild until potent and super potent. Usually the ones prescribed for children is mild until potent. If your child had a severe eczema flares and moisturizer/non steroid cream does not work, you are obliged to reduce it by what ever ways, parents. Some anti histamine also available in syrup form - ask your doctor to find out more. 

5.If your child is having severe eczema, it is advised to get ointment type rather than cream type since cream requires more preservatives that might not be good for your child's skin.

6.Parents need to be patient, patient and more patient (i'm talking to my self, really).Treating eczema needs about 2-3 weeks and no certain medicine will make the overnight wonders.

7.If you want some guide on the available products, here are some suggestions :

i. Wash - use old fashion homemade soap (like Freshpicks Criansa Soap for kids, or goat's milk soap) or special non soap body wash i.e QV moisturize wash/Cetaphil for kids. Avoid commercial soap! 

ii. Moisturizer - organic balms (my favourite is Earth Mama Angel baby bottom balm or Freshpicks ultramoisturizer), coconut oil/olive oil/shea butter or QV intensive moisturizer. Avoid watery lotion/cream as much as possible.

iii.Medicine - steroid type includes Hydrocortisone (mild), Elomet (potent). non steroid type includes Protopic (but it is deemed mild - does not work for my kid.And super expensive too!). You need to try and error to know which product suits your kids skin and condition.

8.Keep your child clean and ensure their surrounding is clean and cool - wipe the excess food/saliva from her/his face as it might trigger flares as well. If possible get an air purifier.

Usually the eczema will subside as they grow up, so less thing to worry about, parents :)

Saturday, November 12, 2016

My own experience using Primo

|My first hand experience  with Primo|

I pernah ade this sceptical perception about face oil sebelum ni.. mungkin  sebab too used too moisturizer only.but i want to try something more to enrich the skin..so when Freshpicks Primo set was launched in early Oct, I tried the set which consists of Argan face oil,hyaluronic acid+vit c serum, goat milk facesoap &  chocofee scrub.

After 2 weeks of consistenly using the set, i really can relate to this customer's feedback.The nutty argan smell and oil lathers your skin and it feels... rich! Really mmg best perasaan dia. You should try it yourself 😊

The face serum pulak can doubles as eye serum. I inherits a natural eyebags (sedey i know) but i dont like using  concealer or spot corrector. so eye serum and face serum dan macam my     daily needs haha so  Freshpicks serum works great! Dah la with affordable price..double love💕💕

Then as usual after that time of the month mula la naik pimples seperti cendawan lepas hujan. With consistent usage of Primo set I can see that even the dark spots and pimple scars cepat pudar 😁 Siapa tak suka kan😘

Cume if you have extra dry skin like mine, i prefer to use moisturizer first before the face oil for optimum result.

Marilah cuba Primo Set ni sementara promo masih ada+ free postage lagi.

RM99 ONLY!!

Whatsapp 019 3755133 for inquiries and order yea!

#Freshpicksagent #FreshpicksKL #homemadeskincare #safeskincare #selamatdansuci #Primosetforyouthfullookingyou

Wednesday, November 09, 2016

Apa beza toner, moisturizer dan serum?

Ni saya share cara mudah saya membezakan ketiga2 benda ni :

Definasi :

TONER
Toner adalah untuk membersikan kulit dan mengecilkan pori2 muka. So it is an essential first step of face care regime selepas membasuh muka

MOISTURIZER
Moisturizer mempunyai molekul lebih besar dari serum. Ia membentuk barrier untuk mengurangkan proses kehilangan air atau dehydration dari kulit kita. Boleh dipakai dua kali sehari untuk kesan lebih optimum.

SERUM
Serum ni molekulnya lebih kecil dari moisturizer maka ia boleh bertindak pantas memasukkan unsur2 tertentu terus ke kulit kita jauh ke dalam lapisan kulit. Jadi ia sangat sesuai untuk treat masalah2 urgent dan important anda contohnya untuk hilangkan garis2 halus dan panda eyes.
Antara unsur yg sangat bagus sebagai serum adalah vitamin c yang boleh menganjalkan kulit, dan hyaluronic acid yang boleh menambah moisture dan mencantikkan kulit.

Cara2 nak pakai :

toner >serum>moisturizer

If you skip any of them, please follow the turutan ye.

Soalan2 FAQ seterusnya semestinya adalah :

PERLU KAH SAYA PAKAI TONER?

If you ask me, jawapan saya yes. Sebab saya dah experience few years skipping toner sebab rasa macam tak penting je huhu... tapi bila saya start pakai toner i think it leaves better effect to my skin. So now i continue pakai toner prior to serum and moisturizer.

PERLU KE SAYA PAKAI SERUM KALAU SAYA DAH PAKAI MOISTURIZER?

Jawapan mudah adalah... kalau kulit you tak bermasalah, cantik mulus gebu..tak payah pakai serum pun takpe. Especially kalau anda baru belasan tahun.. tak payah pun pakai sebab kulit you tengah cantik. In fact elakkan pakai banyak sgt skin care ye.. pakai yang organik dan nipis2 sahaja. Sayang kalau kulit muda2 dan rosak.

Tapi biasanya bermula dari umur 30 tahun ke atas.. anda akan perasan perubahan kulit dan mulalah mencari macam2 produk penjagaan kulit utk mencantikkan kulit :) Macam saya pun after 30 years old baru la saya mula pakai serum. Lagipun my skin jenis sensitive and super dry.. hence serum sangat diperlukan. Cuma serum ni texture dia a bit oily and pakai sekali sehari je sebelum tidur.

BOLEH KE SAYA PAKAI SERUM JE, TAK PAKAI MOISTURIZER?

Pun boleh kalau nak.. tapi serum ni generally harga lebih mahal dari moisturizer :) So up to you.

Sekian simple beautytips by your trusted beauty agent :P


Tuesday, November 08, 2016

Great news for Freshpicks lovers!






For those who longed to try Freshpicks.....

GREAT NEWS!!


Free postage for all of these items!
Grab now before its too late!
Offer valid from 9 Nov to 30 Nov only :)

Hurry up! Whatsapp 019 3755133 for inquiries and order.


Friday, November 04, 2016

Kaolin clay

#freshpicksPREMIUM

Kaolin Clay (tanah liat kaolin)

Tanah liat Kaolin (Tanah Liat Kosmetik Putih) sering digunakan dalam pembuatan sabun, skrub, deodorant, pupur muka. Ianya salah satu tanah liat yang paling bagus dan tidak terlalu kuat.

Sesuai untuk kulit sensitif yang membantu menyingkirkan bendasing, menstimulasi peredaran, mengelupas dan membersih.

Sesuai untuk kulit kering kerana ia tidak akan menghakis minyak semulajadi kulit.

Juga popular kerana kebolehannya memberikan bau yang lebih wangi.

Antara rangkaian produk freshpicks yang menggunakan kaoilin clay adalah

Refreshing Deodorant (available & best seller)
Scrub, Sabun (coming soon)

Berminat?
Whatsapp 0193755133 for info and order.

Wednesday, November 02, 2016

Freshpicks flash promo - 3 Nov 2016

☇☇|Freshpicks flash promo|☇☇

Any COD orders received today will be entitled to free sample size Grapefruit Bodyscrub* 😘😘

Grapefruit bodyscrub will help to scrap your dead cells and leave your skin smooth and smelling sweet like grapefruit❤ Great as aromatherapy to relax your body after a tiring day!

Cod available on KLCC/Setiawangsa area 😃

Whatsapp 0193755133 /pm for inquiries and order😄😄

*free sample while stock last

#FreshpicksKL #Freshpicksagent #FPflashpromo #Freestuff #homemadebodyscrub #homemademalaysia #grapefruitbodyscrub

I am a proud Ambivert

Definition of ambivert. : a person having characteristics of both extrovert and introvert.

I came across to an article in facebook today, about ambivert... and I am so happy at last i belong to a group. Hahaaaa

All this while i thought i am a weirdo.. I love socialising but at times i just love to be alone. Back in school, i was always in a group of girls. Primary school, secondary school and even in uni days :) i always always make sure i was not alone, even eating alone made me feels like i am a loser.

But when i grow older, i feel the need to be alone once in a while. i learn to enjoy alone time in public, like reading in bookstores, or eat at my favourite sushi joints, or just strolling/jogging in the park alone. But at the same time i always need to subscribe to a society, or clubs or group of people with same interests...which are beyond my circle of friends.... :) My current interest group includes this one ladies NGO, charity and latest is Freshpicks family :p But as usual, i need to have my me time once in a while to re energize and self motivate myself. 



So does the above made me an ambivert? :P

Monday, October 31, 2016

November special : Beauty Travel Kit

Good news 
Here are some beauty goodies picked out just for U

We're offering limited edition BEAUTY TRAVEL KIT :)

ONLY RM59 and you will receive :

Cherry beauty soap 1pcs: a blend of coconut oil, olive oil, aloevera extract, papaya extract, argan oil, that instantly smoothens your skin Suitable for face & body

Irresistible Lip Treatment 1pcs : Its moisturize, repairs plus give light color to your lips. Instantly smooth out flaky lips too

100% Organic Argan oil 5ml : It is pure heaven for your face hair and body. organic argan oil is a beauty booster . It will amaze you with its ability to moisturize hydrate and soften hair and skin. Multipurpose as hair conditioner, skin moisturizer, anti aging serum, relief from skin conditions, stretchmarks, treatment for hands nails lips and sunburn

Ultramoisturizer 5g : Multipurpose as moisturizer and primer for face and body as well as skin relief for dry skin.The essential oil inside it also uplift your spirits and your moods. Extra bonus act as insect repelant to. Must have item

Solid perfume : its freshen as well moisturize your skin

And receive a complimentary handmade cosmetic bag while stocks last.

Pamper your skin head to toe with this beauty kit

Grab yours! Available now! Message me or whatsapp 0193755133 for order.


Monday, October 24, 2016

Kebaikan mentega koko (cocoa butter)

#freshpicksPREMIUM

PURE PRIME PRESSED(PPP) COCOA BUTTER

Mentega koko (Cocoa butter) diekstrak daripada biji koko atau kekacang koko. Ianya berwarna kuning krim, mentega koko asli adalah semata-mata mentega koko dalam bentuknya yang mentah dan sangat kaya dengan khasiat.

Tidak seperti metega koko ditapis, mentega koko yang diperolehi daripada kaedah Pure Prime Pressed (PPP) dapat mengekalkan bau yang kaya dengan coklat berserta memastikan semua kebaikan semula jadinya dikekalkan.

Kebiasaannya ia digunakan untuk memberi lebih khasiat kepada bibir atau lipbalm, mentega badan (body butter), sentalan badan (body scrub) dan losyen. Sangat baik untuk kulit yang kering, mempunyai tanda calar pada kulit dan kulit yang sensitif.
Mentega koko akan cair dalam suhu kulit.

PPP ini diperbuat daripada bahan-bahan yang bukan GMO dengan kaedah pensterilan berwap dan diproses selaras dengan Amalan Pengilangan Yang Baik (Good Manufacturing Practice - GMP) dan HACCP kawalan keselamatan makanan (HACCP).

Tahukah anda, produk freshpicks menggunakan PPP Cocoa butter sebagai ramuan premium untuk produk kami seperti

Lipbalm
Irresistible Lip Treatment
Shampoo Bar
BodyScrub
Deodorant
Ultra moisturizer
Multipurpose magic cream

Sebab itu ramai yang memberi feedback yang positif apabila menggunakan freshpicks

Kebaikan Mentega koko (Cocoa butter):

Antioksidan yang hebat
Kulit yang lembut, berseri, dan licin
Mengurangkan tanda calar, parut dan jerawat
Melegakan ekzema dan psoriasis
Melegakan dermatitis atau ruam
Menghidrat kulit secara mendalam
Menyembuhkan kulit sensitif
Mengurangkan parut
Menguatkan rambut yang rosak

Wednesday, October 19, 2016

Apa yang anda perlu tahu : Minyak jojoba

Minyak jojoba memang banyak digunakan dalam syampu dan produk2 penjagaan kulit.

Tahukah anda kenapa??

Sebab tekstur minyak jojoba menyamai minyak semulajadi pada kulit kita..jadi dengan memakai minyak jojoba badan kita akan rasa minyak pada kulit telah mencukupi dan tidak akan menghasilkan lebihan minyak...seterusnya kulit kita akan menjadi seimbang - tak terlalu kering atau terlalu berminyak.

Sumber:livelovefruit

#premiumingredients

Tuesday, October 18, 2016

Tinted lipbalm best!

-No harmful chemical
-Treat you lips even when you sleep
-Comes with 3 variety of colors
-Small and sleek packaging - it fits your jeans pocket!

Monday, October 17, 2016

Kebaikan rosehip seed oil

(pic from Google)

Ramai yang tak berapa tahu tentang khasiat rosehip seed oil. Rosehip ni tidak lah sefamous argan oil ataupun jojoba, tapi sebenarnya kandungan khasiat rosehip ni tak kurang hebat untuk kulit kita.

4 Kebaikan Rosehip Seed Oil :

1. Melambatkan penuaan (anti aging properties)
  • Minyak rosehip seed ni bersifat anti-oksidant dan berupaya untuk menyerap ke dalam lapisan kulit dengan efektif
  • Juga mengandungi vitamin C dan meningkatkan penghasilan kolagen

2. Mengurangkan jeragat (spots)
  • Sifat anti -oksidan rosehip berupaya mengurangkan kesan sunburn
  • Asid lemak rosehip yang baik mampu merawat masalah tona kulit tak sekata,tekstur kasar dan pigmentasi

3.Mengurangkan kesan eczema dan parut jerawat
  • Asid lemak rosehip mampu mengurangkan kesan eczema dan menggalakkan pembentukan sel2 baru

4. Meningkatkan imunisasi tubuh

  • Rosehip seed oil kaya dengan vitamin C dan membantu merawat penyakit dan meningkatkan imunisasi tubuh badan
So sekarang boleh la cari skincare yang ade rosehip seed oil pula ya!

Sunday, October 16, 2016

Down with flu

I was down with bad flu today..dah lama tak kena sinus attack๏ค’ last time was..perhaps months ago?
i am at my inlaws and without my medication supply..dah tido bangun tido bangun pun tak reda lagi.huhuh
Lucky i have this ultra moisturizer in my handbag. Bila sinus attack mula la muka hatal hidung berair bagai..biasanya sampai boleh mengelupas kulit sebab srot sret srot sret haha.So my quick tips are to quickly apply this ultra moisturizer to the itchy areas before it becomes reddish and out of control
Bonus points: Handy for heat rashes,mild eczema and nappy rash too. I would say this is a must in all mommies' handbag!!
ULTRAMOISTURIZER 15g| RM20
#Freshpicksreview #Freshpicksagent #codklcckeramatsetiawangsa #postanywhere #homemadeskincare #handmadewithlove #bukanbelitimbangkilotau

Friday, October 14, 2016

WHY I DO WHAT I DO

Freshpicks adalah sebahagian dari perjuangan saya untuk create awareness tentang bahan2 yang terkandung dalam produk2 penjagaan seharian.Semoga kita lebih cakna dan ambil tahu tentang barang2 yang kita guna...bahan2 ni bukan sahaja boleh mendatangkan kesan kepada kesihatan kita tapi juga kpd alam sekitar.
Bila dah ramai orang aware tentang bahan2 beracun dan terlarang dalam barang penjagaan harian dan kosmetik,kita sekaligus dapat memberi tekanan kepada syarikat2 besar yang hanya fokus kepada keuntungan semata2..terutama dgn lambakan bahan2 timbang kilo lepas tu sesetengah pihak repackage dan rebrand je. Senang betul kerja mereka.huhu
Saya juga sangat gembira melihat banyak produk2 homemade muncul sebagai alternatif kpd produk2 sedia ada..atleast ada options kan.Dan segelintir produk best seperti Freshpicks ni menjanjikan  harga mampu milik Yelah..mana nak dapat :
facescrub and lipscrub 15g RM9 SAHAJA
Bodyscrub 50g RM15 SAHAJA
Rosewater facemist RM15 JE
Facial soap CBS DAN homemade deodorant yang best seller pun RM25
Dan sekarang baru keluar argan face oil dgn face serum tak sampai RM50 PUN!!
macam nak cakap founder ni ade untung ke jual produk harga mcm ni???? Haha
Dan sebagai ejen pon i nak cakap untung mmg seriously tak banyak mana pun..siap dengan free gift free post bagai mmg ambik margin keuntungan kami.
Tetapi...
Demi untuk meningkatkan kesedaran kpd masyarakat , dan the fact that sy sgt suka produk homemade yang satu ni..saya teruskan sharing dan promote untuk kebaikan kita semua.Paling tidak lepas ni kalau beli sabun ke lipstick ke boleh la start jeling2 kat bahagian ingredients tu..bahan2 yg tak paham boleh google dan fahamkan sebelum beli. Siapa lagi nak cakna kalau bukan consumer sendiri kan
Sekian pesanan khidmat masyarakat dari your FP beauty agent 
Oh ya,kedai FP saya sentiasa buka seperti biasa.whatsapp 019 3755133 ya. Cod KLCC/Mindef/Setiawangsa.
#FreshpicksKL #Freshpicksagent

PRIMO SKINCARE SET

Assalamualaykum and good day..
Biasala kalau umur dah 30 an nie mmg tetiba rasa concern pasal kulit kan..sebelum ni tegang je kulit takyah pakai pape skincare tapi sekarang dah perasan ade jeragat..pigmentation..hehe pastu mula la melilau tengok produk premium mcm sk4 ke kan.. haha
Jangan risau sebab Freshpicks baru release produk baru utk kulit matang..
Memperkenalkan
PRIMO- premium edition skincare
 MILXO-  Goats milk facial soap
ARGANIA -face oil complex (morocco argan oil)
ANTIAGING FACE SERUM(with hyaluronic acid&vit C)
free Chocoffee facial mask&scrub (while stock last)
HARGA SPECIAL

Retail RM99/set
Harga Loose item (introductory price)
MILXO facial soap goatsmilk
 RM35/pcs
ARGANIA face oil complex (morocco argan oil) 15ml
RM49/bottle
antiaging face serum (with hyaluronic acid) 15ml
 RM49/bottle
antiaging face serum (with hyaluronic acid) 5ml
 RM39/bottle
Whatsapp 0193755133 for order yeaa

Tuesday, October 11, 2016

Marvellous homemade bodysoap

|MACAM SEDAP JER|

Nampak macam sedap je kan..laparlah pulak haha..sebenarnye nak makan pun boleh sebab bahan2 nye natural hehe.

Nie lah Marvell homemade soap..mengandungi minyak kelapa,minyak zaitun dan essential oils untuk melembutkan kulit dan menenangkan dengan bau yg lembut dan wangi😍

Bila pakai rasa relax je and bau wangi ala2 spa gitu.Sesuai dipakai bila balik dari office dan lepas bersukan.. refreshing sangat!

Saya ada readystock utk 4 fragrance:

1.lavender (purple)
2.orchid (yellow)
3.coffee (dark brown)
4.baby fresh (dark blue)

🌸RM25/pc (50g)  SAHAJA🌸

Beli 2 dan dpt 1 soapcase PERCUMA!!

Whatsapp 019 3755133 now to get your yummy homemade bodysoap!

#FreshpicksKL #Freshpicksagent #marvellbodysoap #homemadesoap #homemademalaysia #codklcc #codkeramat #codsetiawangsa

Sunday, October 02, 2016

Selamat tahun baru

i need to revive and strengthen my parenting time with the kids especially part ajar anak baca Quran..
Amna had memorized 12 surahs when i started to be inconsistent around mid year due to overwhelming office work and house chores.Then Amna was (and still is) in phase of voicing out her thoughts like 'taknak la baca surah harini' ' amna taknak baca amna nak tido je' which makes things more difficult for me..its not my style to force the kids into something. i was in idle mode until recently, when i resorted to tell stories of the surah (translation) to my kids before they go to sleep,at least they learnt something if not memorizing the actual surah.They love the animals, volcanos and other physicial elements found in the Quran.
I know semua tu alasan Jadual semua dah ada,mcm2 teknik dah belajar.But it was me.I was being inconsistent. The truth that,perhaps i was inconsistent in reciting the Quran myself (am not proud of it). I know i need to do something and must not rely to anyone else to execute my mission i.e to teach my kids Quran since early age.
Azam tahun baru: Revive and rejuv Quran reciting and parenting activities again.Thanks for the reminder Puan Husna Haron.
Other parents,if you have certain method or ideas on teaching your kids to learn Quran, please share your techniques and tips to this needy mom Gazillion thanks.

Saturday, October 01, 2016

Siapa nak free gifts?

[FRESHPICKS@KLCC]
Siapa suka free gifts angkat tangan!
Lots of FREE GIFTS awaits you for all minimum purchase* at our #ksrpcharitybazaar2016 booth
❤Handmade cosmetic pouch
Prettypink water resistant soapcase
Marvell bodysoap
FP Miniatures....
Come and meet us! 
Booth A4
Twin Tower Fitness Centre,KLCC
⏱5-7 Oct 2016, 9am-6pm
Sinilah tempat nak tanye pasal produk FP..
betulkan kandungan FP ni natural dan selamat?
macam  mana u ols buat produk ni? Ada kilang ke
Betul ke buat from scratch? Tak beli bulk dan rebrand/repackage?
Kalau kulit sensitif boleh pakai ke?
Sesuai tak untuk baby?
Siapa founder FP meh habaq mai sikit
Kenapa hakak jual produk FP?
Jumpa di sana untuk merungkai misteri yang membelenggu anda
See u!open for public.

Sunday, September 25, 2016

Friday, September 23, 2016

Natural homemade skincare

Banyak dah testimony dari customers yg berpuas hati.Cubalah sekarang..homemade beauty products dgn harga mampu milik

Monday, September 12, 2016

Value for money combo!!

Hi all.. i know all of you are now either dah try produk Freshpicks or curious lagi perluke aku try produk ni now or esok or later eh tengok dulu etc2..
For your info dah 3 bulan FP bertapak dan makin ramai dah jatuh centa dan terus jadi members dan dropshippers.So as you know...tak kenal maka tak chenta.Jadi untuk mengenali produk ni anda kena cubaaaaa.tiada jalan mudah.haha
So kalau nak tahu sekarang la masa yg PALING sesuai utk cuba produk ni.Sebabbb.... bulan ni ade promosi COMBO BEST BUY di mana dgn RM50 anda boleh dpt produk2 FP (lebih dari satu!!!) siap FREE POSTAGE dan FREE GIFT lagiii!! Untung sesangat222๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„
So nak tau tak apa produk2 combo itu? Mereka adalah....
(Drum roll please........)
1.ILT(tinted lipbalm) + Marvell bodysoap
2.organic body lotion + CBS (facial soap)
3.Lipbalm for dry lips + ILT
4.CBS + ILT
5.refreshing deodorant + ILT
6.CBS + Criansa Kids soap for sensitive skin
7.organic body lotion + Criansa Kids Soap
8.ILT + Criansa Kids Soap
Each RM50 only.. and get FREE postage and FREE gift 
Also applicable for FREE postage are all Cherrybeauty collections set i.e Set Eva,Set Elsa,Set Ezzavia Set Miristic,Set Maya.
So sila bertindak sekarang๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€
Whatsapp/pm/sms Sha at 019 3755133 sekarang yea.Free consultation ๐Ÿ˜Ž 
Cepat sebelum promosi berakhir hujung bulan nie๐Ÿ˜š๐Ÿ˜š

Saturday, September 10, 2016

Comfort level


Kenapa saya suka sangat produk handmade dan homemade?

Sebab produk2 ni dibuat dengan teliti dan penuh kasih sayang..dan limited edition..bila gunakannya rasa eksklusif sebab orang yang buat dan bukan mass production dari kilang..

Sebab produk2 ni kita tahu pembuatnya..samaada own circle of friends,senior uni,keluarga sendiri, kawan kepada kawan,mahupun mungkin x kenal personally tapi kita tahu,oh akak ni yg buat sendiri.terernya! Hihi

Sebab kalau kita rasa bole improve kita bole bg feedback dan mereka biasanya terima dgn senang hati dan improve.cuba kalau company besar? Take it or leave it!

Sebab produk2 ni biasanya si empunya akan bagitau bahan2 yg digunakan utk buat produk mereka.contoh kalau jus buah,cara nak cold pressed pon dia bgtau (biasalah customer fussy mmg cmtu😋)

Sebab produk2 ni biasanya dibuat kecil2an..so bila kita support produk ni kita juga support pembuatnya secara direct.mungkin mereka ni ibu tunggal,usawan kecil2an yg baru meningkat naik..jadi kita membantu meningkatkan ekonomi individu (tanpa mengira bangsa apa).Kalau dlm islam perkara ini dapat pahala.

Semua ni menjurus kepada satu faktor: comfort level. Ya saya seorang yg mementingkan faktor itu. Jadi walaupun generally produk homemade/handmade ini agak mahal,saya boleh terima.sebab suami pernah cerita pasal idea dia nak jualkan songket terengganu di k.lumpur...dan saya terus kata,mahalnya! Ade org nak beli ke?memang kita nampak harga songket asli tu sangat mahal..sampai rm1000-rm2000 atau lebih..tapi tahukah kita penenun songket tu ambil masa smpai sebulan dua nak siapkan sehelai kain.di mana dalam jangkamasa itu dia x buat keje lain,tenun je songket tu smpai siap.itu tak campur kos pembekal dan ejen lg.bayangkan berapa je dia bawak balik utk bagi anak isteri makan.

So, if u have any handmade or homemade products,feel free to comment in link below or contact me personally.jika saya perlulan insyaAllah saya akan contact.atau paling tidak saya tahu dan boleh sebarkan kpd org lain😉

Friday, September 09, 2016

Freshpicks Special combo

Because your body deserves to be thoroughly cleansed once a while to let the inner beauty shines..
Freshpicks special combo consist of:
lipscrub 15g, facemask 15g, bodybutter 15g, bodyscrub 50g
All these for RM50 only! FREE postage!
Pm/whatsapp 0193755133
Grab now before the offer ends!!

Wednesday, August 24, 2016

My favourite: FP travel set

Siapa nak travel wajin bawak ni tau! Benda2 yg perlu ada kalau nk travel.ingat lagi dulu2 asyik lupa bawak lipbalm wo beli je apa2 yg ade kt tmpt org...sometimes x best pon tp sebab terpaksa pakai je lah.hehe
Size pun comel2 so sesuai sgt letak kt handluggage😁

RM50 sahaja utk 3 barang (facial soap,lipbalm,footcream) dan dapatkan FREE soapcase (water resistant tauuu)

Cepat whatsapp sha nowww 0193755133

Friday, August 19, 2016

Therapy

My current passion..
Because skincare and makeups are like therapy to me (and i believe to most women too)..
Because office workload are so overwhelming these days that i need a destressing activity in midst of this chaos.. and that always means trying new things (coz im adventurous liddat)
Because my skin is supersensitive and relied too much on overpriced commercial products which made me think,hey,lets find a safer,local products that contained premium quality ingredients with AFFORDABLE price, and suitable for sensitive skin.i'm sure there is one out there.
And now i found the ONE. 
#Freshpicksagent #Freshpicksrants #ordernow #whatsapp0193755133 #freeconsultation

Friday, August 12, 2016

Freshpicks lipbalm

Try this at RM17/pc.
Whatsapp 0193755133 for inquiries,orders and dropship opportunity

Monday, August 08, 2016

Senarai harga produk FP (Aug 2016)

Senarai harga produk  #Freshpicks :
  1.CBS= Cherrybeauty Soap RM25/pc
2.CRIANSA Kidsoap RM12/pc
3.Cherrybeauty LIPBALM FORDRYLIPS RM17/pc
4.Cherrybeauty Tinted Lipmoist RM39
5.Cherrybeauty SILKYSOFT VELVET LOOSE POWDER RM49
6.CCS= Cherish Cherry Skincare (dua soap, 1 signature cream, 1 skinbeauty DD cream) RM130
7.set EVA (starter set) - 1 cherrybeauty soap + 1 irresistible lip treatment RM45
8.set ELSA (starter set) mengandungi 1 cherrybeauty soap + 1 tinted lip moist  RM65
9.SET EZZAVIA (lip care set) mengandungi 1 lipbalm fordrylips + 1 tinted lip moist
RM59
10.SET MAYA (facebeauty set) mengandungi 1 set CCS + 1 irresistible lip treatment (3units,3diff color)RM149
11.SET MIRISTIC (facebeauty set) mengandungi 1 set CCS +1 tinted lip moist RM169
12.Set Haji/Umrah -1 lipbalm fordrylips + 1 cherrybeautysoap + 1 footcream/cracked heel cream RM50
13.SET CRIANSA (set kanak-kanak) -1 criansa kid soap + 1lipbalmfordrylips RM25
14.SET Irresistible lip treatment - 3pcs,3 different color RM59
Price dia mungkin agak mahal kalau u alls compare dgn harga brg2 kt drugstore/pharmacy..tapi sila compare apple to apple yea.u should compare ngn the bodysh*p..loccitan*..crabtre* gitu..kan ke affordable Freshpicks nie
Whatsapp i for inquiries and order yeaa
Sha 019 3755133

Friday, August 05, 2016

Siapa yg patut try #Freshpicks Natural Skincare?

If you are safe &natural skincare lover..
Atau yg gila set2 comel kecik2 sesuai letak dlm bag utk travel (atau susun atas meja solek and tenung je lama2 hahah)..
Atau yg asyik kena layan anak2 dara kecik nak try lipstick la..powder la nk mekap sekali :p
Atau yg mencari2 giftset comel utk hadiahkan kat anak2,or parents,or kawan2..
Oryg kerjanya asyik siggah butik the bodysh*p,loccitan*e and crabtr*e&evelyn..
Macam SAYA..(yes i lah org2 tersebut)
You should try #Freshpicks products!Selamat,natural dan affordable..kalau termakan pon takpe(jangan la sengaja makan kan).
Pm or whatssapp me ay 019 3755133 for order cepat! #codklcc #codkeramat #codsetiawangsa available
Semua pembelian RM69 ke atas akan dpt freegifts yea.Produk homemade so limited stock available 

Tuesday, August 02, 2016

Freshpicks KL - August new launch

Still about Freshpicks..Ni set2 baru launch for August especially for you (refer to pics below).I think everyone should try since the product is safe for you and even for your baby.Me and my girls love it..we can play dress up and make up together since it contains no harmful chemicals!

Try it to believe it..whatsapp me (sha) at 019 3755133 ๐Ÿ˜

Some of the items are limited since it is handmade so they come in small quantity..so quick pm me for inquiries and order!

Kids set (1 criansa soap,1 lipbalm+pretty box-suitable as gift) - RM25/set
Haji/Elderly Set (cherry beauty soap,1 foot cream/cracked heel cream(choose 1),1 lipbalm) - RM50/set
Our best sellers -cherry beauty soap RM25/pc
Summary price for Sets items

Friday, July 29, 2016

New Freshpicks products launch in August

There will be more exciting products will be launch in August..among others are...
........(drumroll please)......

Natural Loose Powder!!

I cant wait myself to get hold of this one.Also there will be more items in set for more value for your money and satisfaction is guaranteed😁

Wait for the anmouncement soon !

P/s: Please be informed that the introductory price will end by 30 July. We will announce the new price list for August onwards soon.Dont worry,it will still be affordable and great for your skin😎

Wednesday, July 27, 2016

Freshpicks products available

Hi all..tengoklah produk #Freshpicks ni fresh from oven.Best quality guaranteed sebab bahan2 nak buat dia pun memang special.contohnya cherry beauty soap tu contains argan oil,aloevera,cucumber, papaya extract! And the criansa kids soap is best for kids with sensitive skin😀
Kalau nak try complete skin care..boleh cuba my personal favourite- CCS set comprise of 2 soaps+1 signature cream (toner+moisturizer) + dd cream with spf30.lipbalm pulak for drylips..macam ala2 lip*ce gitu.Lipmoist pulak macam lipgloss maybell*ine!!Bangga i ade org kita boleh produce product setanding branded products!Okay,price  list as below :

1.CCS set (2 beauty soap+1 signature cream+1 dd cream+FREE 1 cosmetic pouch) -RM 130/set
2.Cherry beauty soap special(green)/classic(orange) edition-RM 25/pc, RM 36 for 2
3.Criansa kids soap-RM12
4.Cherry lipbalm for dry lips-RM15
5.Cherry lipmoist (pretty pink) -RM35

Contact/whatsapp Sha at 0193755133 or find me at FB/IG Shahira Isa 😁

Lets support #Freshpicks #highqualitylocalproducts!