Tuesday, December 28, 2010

Typo Spotted!

Oh I love spotting typo! Especially on public signboards :p
 
Ada lagi gambo2 lain tapi entah mana, maklumlah negara ni memang ramai orang tak pandai speaking orang putih..

Health Tips #5 : Migraine

I just being diagnosed for a mild migraine.
Takut kan? But the doctor said it is typical nowadays.
The simptoms is easy- when you felt your head pounding for some unknown reason. Usually you felt the pain struck from your eyes to your brain, and it usually happen sebelah muka je (left or right side of your face). You are very sensitive to lights, even when it comes from your computer screen. You rather shut your eyes or have a good rest in a quiet,peaceful place somewhere. Sometimes it may vanish for awhile, and it might appear again out of nowhere.
The reasons, well it may caused from stress,your food intake e.g. cheese, dairy products, preservatives,etc or even you hormones. Some people usually had migraine as part of their PMS, or even after the menstrual cycle.
The medicine - usually Caffergot, to be taken only when you feel the pain. Ignore it when your migrain disappear after a quick rest. Don't just easily dump some kind of chemical in your blood veins, people.
My reasons of getting migraine?
I'm not so sure.
Last week might be caused by PMS or early menses,
This week might be caused by a cheese cupcake as my breakfast (life is just unfair!)
Ok so apa tipsnya untuk entry kali ini?
Tips adalah avoid the reasons of migraine as stated above, and live a stress-free life~! (like that kind of life ever exist)

Thursday, December 09, 2010

Self Reminder #4 : Entah Random kot

Baru tadi saya dengar ceramah kat surau company, disampakan oleh seorang Muallaf yang sangat terer dan fasih memberi dalil..kalah kita2 yang lahir2 Islam nie.Memang malu sangat kalau attend talk diorang ni, sebab diorg embrace Islam and menghayati bersungguh2! Dalil takyah cakap la, dalam tangan. Main ingat2 dalam kepala terus tulis sepuluh ayah al Quran dengan maksud yang tepat! Jarang orang lahir2 Islam nak appreciate kan nikmat yang kita dah dapat ni. Sebab kita tak berusaha sungguh2 untuk dapatkannya kot..lahir2 dah jadi orang Islam.
As usual talk tentang fakta2 ayat alQuran berbanding sains and kitab/Bible sangat mengujakan dan menarik perhatian. To be specific tadi brother ni kupas pasal persoalan yang membuktikan Al Quran ditulis oleh Allah, dan bukannya oleh Rasulullah,oleh orang lain,tiru Bible,oleh syaitan or mana2 possible pihak lagi selain Allah.
I nak share satu benda yang sangat terkesan dalam hati, yang buat I sebak nak nangis. Masa sesi Q&A, ada orang tanya `Macam mana kita nak lawan Yahudi yang sangat bijak, tamak dan takkan habis berusaha nak hancurkan Islam?' At first saya ingat brother tu nak bagi jawapan intelek siap dalil bagai, tapi jawapan dia senang dan sangat menyentuh hati.
Dia jawab camni lebih kurang `Bagi saya, untuk lawan Yahudi adalah dengan kita semua orang Islam berpegang teguh seteguhnya kepada ajaran Islam. Itu je. Dan perkara ni memang tak mustahil sebab zaman silam kita dah lihat bagaimana Islam mampu memerintah dunia.So kalau kita berpegang teguh dengan Islam, bukan hanya kaum Yahudi, kaum Cina dan semua sekali pun mampu kita kalahkan'.'
Simple but smart.
Dalam kepala saya dok terbayang trend zaman sekarang..zaman saya la nie la
Di mana semua orang berlumba2 cari harta dan kepuasan dunia- bercuti, kereta mewah, rumah 2-3 bijik,investment sana sini untuk banyakkan duit, bisnes sampingan, pendapatan lumayan dalam masa singkat,etc
Sambil2 tu ramai yang dah tak ingat batas agama
Yang taktau sempadan auratnya, taktau sempadan pergaulannya, yang jaja cerita rumah tangga kat blog (kan trend sekarang blogging pasal personal life ni? Zaman kita kecik dulu mana ada!), taktau hukum hakam agama dalam kehidupan, mengumpat dalam facebook, yang terang2an lagi lah kan, macam2 lagi le tak tersebut.
Belom cerita gejala sosial zaman sekarang lagi tuh.. baru minggu lepas sembang ngn kekawan, ingat lagi masa kita sekolah benda paling dahsyat sekali berlaku adalah `tomboy' (saya sempat sekolah semua pempuan masa sekolah rendah). Tu pun pemakaian je pun and main minat2 kekawan yang cun..itu jer taklah sampai bawak masuk bilik segala.Sekarang? More than you can ever imagine.
Nauzubillah minzalik.
Dan all this while saya dan anda asyik bermimpi negara Islam akan ditegakkan di Malaysia?
Rupanya impian ini, mungkin hanya tinggal angan2, selagi saya,kita dan masyarakat Islam masih tak berpegang teguh dengan ajaran Islam.Tahajjud pon payah!
Ending macam ceramah tapi saya memang perlu constantly dengar ceramah untuk peringat diri.
Ok malam ni jangan lupa Alkahfi, almulk dan tahajjud. Setan sila jauhi diriku okeh.

Sunday, December 05, 2010

Self Reminder #2 : Selamat Tahun Baru1432H

Assalamualaikum wbt,
Selamat tahun baru (tahun lepas nie rasanya rekod paling banyak orang cakap `eh, cepatnya tahun ni berlalu kan? kejap je dah hujung tahun.apa tandanya? Soklan bocor ye kawankawan),
Semoga bertambahnya tahun seiring dengan pertambahan amalan kita,
Semoga tahun yang berlalu ni berjaya digunakan dengan sebaiknya dan lebih berkat apabila diakhiri dengan doa awal tahun..dan
Semoga tahun baru ni lebih bermakna dengan memulakannya dengan doa awal tahun, semoga tahun baru menjanjikan seribu satu kebahagian dan keberkatan untuk diri kita.
(Pesanan untuk diri sendiri)
Janganlah terlalu leka berusaha nak fulfil bermacam2 hajat kita..nak anak comel, keta baru,pergi melancong, rumah baru, decoder astro baru (eheh ni apehal, astro memang sengal kalo ada warranty tu lambat je bertindak, cuba kalo nak subcribe canel baru lajuu jer), berhajat kat mende yang main main je sifatnye etc sampai terlupa yang kita sebenarnya perlu beramal seperti akan mati esok hari..

Thursday, November 25, 2010

Health Tips#4: Frozen Yogurt

Currently we're in love with frozen yogurt, particularly after we tasted J Co's Cool Yogurt! And after a quick search, I just found out that in the U.S, frozen yogurt is already a preferred alternative to ice cream due to its lower calories content (the main difference of both is yogurt replaces cream as in ice-cream). But I don't really think it is quite common here in Malaysia, no? I believe only few dessert outlets serve frozen yogurt cause it is kind of hard to get! However one major drawback is the price might be slightly higher than normal ice-cream.. J Co sells J Cool as the above for about RM20++( the price range on selection of toppings). But if you are a real health freak plus yogurt lover, you definitely need to give this a try. I have started to google home made frozen yogurt recipe already..heheh (ambitious kan?!)
Anyone wants to recommend any other outlets that sells nice frozen yogurt? Do let me know ok :)

Tuesday, November 23, 2010

Do you wear neck tie?

Being a woman, I never really fancy this one particular garment, although I used to wear it during my primary school in Standard 5 and 6 (prefect la katakan,konon). Hence, I knew how to tie a tie (!) properly back then, but not anymore. I even felt an unnecessary gush of panic before my wedding just because I don't really know how to tie a tie (owh I hate the bold words,it doesn't sounds right! how can I rephrase it, anyone?), since everyone said you need to know this particular art so that you can tie for your husband before he goes to work..sweet kan I worrying things like that? :p I simply don't like ties as I think it doesn't serve any purpose.It just make dressing to work more complicated. I think many guys do agree with me. I mean, can I see a raise of hand, who actually LOVES tie so much? Tak ramai, kan. And what actually happens after lunch? Yes you guess it right, their neck ties are simply gone.
It's such a huge relief when, after married I discovered that my husband doesn't wear a neck tie. Or actually he don't like wearing one (oh yeke? jadi di mana tie cantik pemberianku sebagai hantaran tempoh hari? :p). Once he mentioned to me, `Driller tak main la pakai tie, skema la' hahah yelah tu. Thank goodness the company does not have a very strict dresscode to adhere to.
As many of us perceived that tie is hugely accepted as part of formal dresscode around the world, there is one country whom actually spare this- it is IRAN. I just knew about this fact! And more interesting thought to ponder on the reason of why they banned ties. In Iran, ties are viewed as un-Islamic and said to contribute to the spreading of western culture. You can read more about it here. But don't worry, you won't be caught by the police if you are seen wearing one in Iran.They are not extremist..:)
I always envy Iran for its boldness and its refusal to follow the westerns blindly.Kudos! So its not just me who hate ties, I guess.

String quartet

Yesterday was the first time I learnt about string quartet in a humble thirty minutes performance by members of PPAG at Dewan Rampaisari,KLCC. It consists of four string players — usually two violin players, a violist and a cellist. I just knew about the difference of violin and viola!! Both may look exactly the same, the only difference is the size hence the sound it creates also differ. Another surprising fact (for me) is, one violin may costs tens of thousands dollars per piece, excluding the bow. And yes, the lead violin player did mentioned that a string quartet instruments (sum of all four instruments) may cost around RM2.4 million altogether. What an expensive hobby, but if it turns into your rice pots with handsome pay, then why not?
p/s: I'm not an avid music lover but I do enjoy live performance and orchestra. It sounds.. majestic!

Monday, November 22, 2010

Common Blog Annoyance

I believe most of you readers love bloghopping, like me :) Or else you whom does not really knows me personally wouldn't land to my blog, right? I just want to list down the annoying thing I sometimes found in some blogs that I believe annoys you too.. or is it just me who is overly sensitive? Haha typical.
1. I hate copy-pasted blogs. I know I've mentioned it somewhere earlier,haha. I mean, maybe one or two entries once in a while is not harmful, but to have an 80% copy-pasted entries in your blog is just a big NO. Might as well you just link your post to the blog/website you referred to.
2. I hate blogs that contained vengeful and hatred entries, even worse if it is full with bad words. It brings negative vibes and bad impression to the writer. Often I always turned off by good content blogs just because the writers are just too rude, insensitive and mean.
3. I don't fancy blogs that talked solely about her/himself alone-no other topics involved. But I agreed that this kind of blog does attract many curious readers but often end up they talked about the self-centred writer behind her/his back. I always wonder,what's the value of having this kind of blog? Hmm.
4. I hate blogs with too much short sentences/slangs/mix languages that is sometimes hard to read. Please, oh please use correct words and sentences,and avoid mixing languages in one sentence. Ok sometimes I did this crime unintentionally, so forgive me :)
5. Like you, I do follow some famous contemporary bloggers whom have hundreds of faithful followers. But I hate when I can detect promotion entries that is sponsored by some other companies to sell their products. I mean, I understand they have to do it because they're top bloggers and actually get paid for it, but it can be really boring and cliche, like watching ads on tv. I 've read some very good bloggers whom manage to produce original write-up even to promote someone else's products. For me, these are the real true bloggers.
I guess 5 is enough for now :) So what element that annoys you most in blogging world?

Sunday, November 21, 2010

Quality time

At some point of time, it is worth to slower your pace, stop and look back.
And spend quality time with your precious ones.
 
Especially in this hustle and bustle of life,
Where people meet their colleagues more often than they meet their family,
And where winning thousand dollars worth of project is believed more important than fetching your kids from school,
And where making a strong impact in a stranger's company is way a bigger deal than to be the best for your spouse and your own family.
 
 
 
 

Wednesday, November 17, 2010

Hajj 2010

It is never too late to wish Salam Aidil Adha to all. Let us embrace the spirit of sacrifice in our daily lives.
I wish to paste my FB status two days back as a reminder for me to fulfil when the time comes, insya Allah.
"Nor Shahira Md Isa Salam Aidil adha kepada semua. Sempena hari raya ini, saya berazam utk menunaikan haji pada tahun saya dapat giliran haji. tak kesah la kena unpaid leave pun takpe, yg penting kewajipan mesti ditunaikan. insya Allah sekiranya masih bernyawa dan berkemampuan.. ameen "
Allahuakbar, allahuakbar,allahuakbar, walillah ilham.
p/s : Pictures are taken during Hajj 2010 session. Amazing and inspiring pictures indeed.Credit to REUTERS, Getty Images & AP Photos.
p/s2 : Congratulations to a former housemate whom just delivered a baby boy on Raya day. I recommended her to bagi nama anak dia Aidil Zafuan atau Zakuan Adha, hehe

Sunday, November 07, 2010

Kenapa orang muda kena tahu pasal politik negara

Taken from the blog of A Kadir Jasin after he hits 1000 Followers. He especially note that most of his followers are `orang muda'.
"...Saya perhatikan ramai "followers" adalah orang muda. Tahniah. Justeru itu, saya galakkan pengikut muda blog ini agar memberani dan membiasakan diri dengan perbahasan dan penghujahan.

Masa depan negera ini adalah untuk anda. Jadi Saudara dan Saudari wajib mengambil tahu dan bertindak agar ia terjamin sejahtera.

Jangan serahkan bulat-bulat masa depan Saudara dan Saudari kepada orang lain.

You must learn to take charge of your future wisely and with sense of responsibility, humility and commitment.

Terima kasih."

Thursday, November 04, 2010

Kids say the darndest thing

Kids do say the darndest thing.
Recently I joined a volunteery programme to entertain a bunch of school kids in conjunction of Deepavali. The main highlights are tour to Petrosains and Skybridge. Among the unforgettable moments were when..well, to set the actual scene, most of the kids were Indian and as you know, most Indians have long and complicated names. They tend to talked in Tamil most of the time so they are were neither fluent in English nor Malay. So when I tried to call a girl, unfortunately with a wrong name, she said `Kakak, AKU Proscilla, yang itu Abirami'.. I was surprised and tried to hold my laughter at the same time. I was too shocked dia cakap `aku' . Hehe pastu I always need to talk slowly and clearly, and without realising I was speaking alternately in English and Malay. I believe I was confusing them even more when I need to repeat my sentences every now and then. Guess I have to learn little bit of Tamil after this -_-
Another significant observation that came as quite a surprise for me, is I just realised that these kids are not so good in communicating using other languages besides their mother tongue. I mean, I have a mindset that all kids nowadays must be good in English, if not better compared to my days where we learn everything in Malay language. Boy I was wrong! During one of the quiz session, the speaker conveyed easy quizzes in English, hoping for the kids to participate for free chocolates. The first few rounds went without any response.At first I thought they were shy, until one kid from the other table called me and said `Kakak, dia cakap apa?' Hence, I played the role of a translator, I believe other chaperons did the same too. And then only the hall started to go chaotic with their screams and playful acts. This experience really makes me wonder, what happen to the previous education system that promotes English as the main language in school? I knew they've changed that already, but these kids are Year4-6 students. They suppose to be the living result of the English language usage in schools, no?
Besides that, I enjoyed their mischievous behaviour and innocent act. Once there were two boys, saw I was holding my handphone They made a gesture for me to take picture of them with a Kadazan girl from different school. As you may guessed already, this girl is so cute but a bit shy hence she roped her friend in for the photo. Adn eventually, when other kids saw that I was arranging their friends for a photo, they jumped from their seats and joined in! I was impressed that despite the language barrier, they managed to get what they want - th be photographed with a girl that they have a crush on :) That is so sweet and brave of them. Instantly I was reminded of the award-winning PETRONAS ad, Tan Hong Ming.. it was my all-time favourite!
Hence that wraps my Deepavali experience for this year... hope you enjoy yours :)

Wednesday, November 03, 2010

Formula Keluarga Bahagia

Assalamualaikum wbt..
(Wahh I dah jadi promoter program sekarang! Heheh.Sticky post until next week)
Sangat digalakkan hadir program nie terutama utk peminat ustaz hasrizal from Saifulislam.com. Datangla dengan spouse, tapi kalau dtg sorang/ngan kekawan pun takpe.. :) Target adalah supaya kita dapat menimba ilmu camana ustaz uruskan rumah tangga dengan jadual beliau dan isteri yang sangat sibuk serta anak2 kecik, hehe (ehem penting ni untuk persediaan masa hadapan)
Kalau berminat boleh juga daftar terus kat saya ye! emel norshahira.mdisa@gmail.com.

Anda semua dijemput ke:

PROGRAM SINERGI KELUARGA BAHAGIA

TARIKH
Sabtu, 13 November 2010
8 pagi - 5 petang

TEMPAT
Menara Yayasan Selangor, Petaling Jaya (sebelah Amcorp Mall, berdekatan Stesen LRT Taman Jaya)

PENGELOLA PROGRAM
USTAZ HJ HASRIZAL BIN ABDUL JAMIL
Master Trainer Saifulislam Training & Consultancy

KONSEP
Program SINERGI KELUARGA BAHAGIA ini membangunkan rasa penghargaan dan tumpuan perhatian setiap individu terhadap faktor manusia di dalam sebuah keluarga. Program ini juga mengenengahkan ilmu, kemahiran dan maklumat yang berstruktur untuk menjana SIKAP-SIKAP yang cemerlang bagi setiap individu bagi sebuah keluarga.

SASARAN
Suami
Isteri
Individu yang belum berkahwin

OBJEKTIF
PERINGKAT SUAMI – ISTERI
• Meningkatkan upaya komunikasi secara dua hala.
• Menyuburkan nilai MEMBERI berbanding MENERIMA di antara suami dan isteri, agar keutamaan diberi kepada soal peranan, berbanding tuntutan hak dan ganjaran (proaktif)
• Membantu melihat sisi kelebihan yang ada pada pasangan masing-masing dan menjadikan kekurangan setiap seorang sebagai peluang untuk pasangannya berperanan memberi.
• Membantu merealisasikan proses mencapai tiga peringkat kebahagiaan sebuah rumahtangga iaitu SAKINAH, MAWADDAH dan RAHMAH

PERINGKAT IBUBAPA - ANAK
• Meningkatkan upaya komunikasi secara dua hala.
• Membantu ibu bapa membaca dan memahami mesej yang cuba disampaikan oleh anak- anak melalui tingkah laku dan perbuatan mereka.
• Membantu ibu bapa melihat sisi kelebihan yang ada pada anak-anak dan menghargai setiap seorang daripada mereka secara individu.
• Menyuburkan proses kepimpinan melalui teladan sebuah rumahtangga

ANJURAN
Pusat Khidmat Wakil Rakyat Titiwangsa, Nisa' Titiwangsa,Yayasan Prihatin Titiwangsa, dan Yayasan Selangor

YURAN
RM10 sahaja (sebahagian besar daripada kos program telah ditaja)

PENDAFTARAN
Sila Hubungi:
Cik Nazirah: 013 318 3845
Pn Siti Hajar: 013 3904807



__._,_.___
Recent Activity:
    .

    __,_._,___

    Tuesday, November 02, 2010

    Light Festival is here

    Among the things that I love to see and look forward to when going to shopping complexes is this : Kollum. I truly believe it is a beautiful yet complicated piece of art that need patience and creativity to the max. This is the one I saw at Times Square.

    Monday, November 01, 2010

    Healthy tips #3: Food I used to hate

    IKLAN SEBELUM TERLUPA : Untuk penggemar yogurt sekalian, saya nak recommend Anlene Low Fat Yogurt, be it strawberry or mixed berries. Bukan sebab dia adalah self-proclaimed `Low Fat' (coz I don't really actually believe that anyway), tapi sebab ianya sedap. Ya sedap, jika taste anda seperti saya yang tak suka rasa masam tairu dan so-obvious-taste-like-milk, this is among the best tasted yogurt I've had so far :)
     
    ***
     
    Pikir balik, can't believe I'm recommending people these healthy food. Yeah, my current obsession on healthy food might drive somebody nuts (encik hubby tak kesah kan? kan kan i know, lap u), but I love everything about it! Simply because we have to love our body yang dipinjamkan oleh Allah ni, so don't stuff it with food that taste-so-freaking-good-but-you-know-its-not-healthy. OK saya terikut-ikut trend orang muda sekarang menulis dengan banyak sengkang so maafkan saya.Juga pemakanan sihat ni akan membuatkan hati anda gembira sebab dah lakukan yang terbaik utk diri sendiri.
     
    Come to think about it again, I tried to list down some food that I used to hate in my early years. Infact, I have a very long list of food that I dislike and am known of very choosy in eating. But now, some of the food that I hate already become my favourite! Pelik tak pelik. Contohnye adalah sepuluh perkara berikut :
     
    1. I used to be a coke addict when I was Standard 3. Gila tak? Coke during recess, after school and after sekolah petang (kegiatan kokurikulum-eheh miss those days).Dalam masa sehari tu! Sib baik I tak obes atau diabetes. SEKARANG, I hardly even touch carbonated drinks. Nak habiskan segelas pun seksa.
     
    2. I used to be a carnivor seperti Hazel (tak pepasal ko kena kan. Hehhe). I hate all kind of sayur except salad. But now, I make sure all my meal contain some sort of sayur in it. Tapi I still prefer raw type cam salad, ulam2an semua.. dan juga sayur yang `cantik'. Hehe kalau cantik dan comel cam carrot, kacang buncis tu I suka, yang huduh (maafkan saya,bukan salah kamu huduh, saya bagi contoh jer) tu biasanya I tak makan. Dan oh ye, saya prefer sayur dimasak sendiri.
     
    3. Once upon a time, I really can't stand dairy products, be it fresh milk, cheese, yogurt, susu tepung etc. Berbakul2 I cakap loya lah,nak muntah lah,bau busuk la macam2 la kan.OK susu coklat Dutch Lady ataupun susu coklat rancangan makanan tambahan kat sekolah yang lazat tu tanyelah semua budak, siapa pun suka kan. Sekarang those food are my favourite! Siap consume setiap hari tanpa miss lagi. Kalau boleh semua makanan pon nak tambah diary products, hehe. Jangan jealous peeps, my body fat, TPW (total percetage of water dalam badan) and BMI is normal - not even underweight :) Alhamdulillah
     
    4. My close friends tahu yang I benci sangat taugeh. Now fret not kawan2, I can proudly say that I dah makan taugeh sekarang:) Tapi I still skeptical and memilih taugeh, I akan makan kat kedai yang I yakin pembuatannya dan taugehnya fresh & rangup (habislaa cerewetnya mak ngah). I even think of growing taugeh by my own kalau nak makan sendiri.
     
    5. Owh, my greatest grief sewaktu masuk sekolah asrama penuh adalah, kat sekolah ni takde peti ais,camana nak minum air sejuk? Ye saya tak pernah minum air masak/air suam sebelum masuk boarding school.Tapi lama2 dah terbiasa, sekarang I hardly have iced-drinks. Seorang Cik yang dirahsiakan namanya siap membebel lagi bila bukak peti ais I takde air sejuk, hehe.
     
    6. Kambing. Hee ni I masih mencuba2 laa.. tak berani sangat lagi :) Dulu I menyampah daging kambing kan bau sikit..tapi I fikir kalau Rasulullah dulu makan kambing,tentula kambing ni daging paling bagus kan, infact it contains the lowest cholesterol(orang cakap la,nanti i research utk confirm balik). Dalam hal ini, terima kasih kepada Black pepper Lamb Pie Secret Recipe yang telah menyebabkan I tak skeptical kat daging kambing lagi. Serious sedap! Pasni nak try kebab kambing lak..kat mana sedap? kyros?
     
    7. I used to hate oats. Sampailah akhirnya I temui cara makan oat yang membolehkan I habis satu mangkuk penuh, sekarang I adalah oat-lover. Sihat lagi menyihatkan ok.. namun kekadang timbul jua rasa muak, sebab kalo boh air slimy sangat, kalo tak boh pape liat lak nak kunyah.
     
    8. Saya juga pernah menjadi pemakan nasik yang tegar. Sehari kalau tak dapat nasik mula resah gelisah (ni tabiat I dapat from my Abah). But now, thanks to my hubby yang selalu insist supaya I tak masak nasik utk support program diet dia, I dah terer tak makan nasik. My favourite semestinya italianese la as usual, hehe. Pengganti nasik adalah banyak sebenarnya, cam pasta,cereal,wheat semua.. equally sedap dan yang lebih penting menyihatkan :)
     
    9. I used to be a junk food junkie. I LOOVEE keropok, owh not to mention SuperRIng yang penuh dengan pewarna oren itu, sangat sedap! dan macam2 la lagi, terutama potato chips laa I love sangat2. Sekarang sangat jarang I makan benda2 tu, dah insaf. Kekadang boleh la, sebulan sekali nak lepas gian kan. But I really avoid those now as much as I can :)
     
    10. Last but not least, dulu I suka makan fastfood. Tapi it helps a lot when I started to boycott McD around year 2004 onwards dan fast food sealiran dengannya, so I dah kurang makan fast food. Kekadang ada la makan KFC ke A&W ke kalau gian or ada family gathering.. but usually I avoid la makan nie. Not good, people. You and me know that too well but do we make any move away from those grease? Hehe
     
    OK tu je. In an nutshell, it is NOT impossible to change your liking of food. You just need to have a positive mindset to try all food that is good to your health. And more often than not, I found that the food that I used to hate, tasted not so bad at all. So just try guys, don't be afraid especially to those that is good for you. Let's promote healthy eating!
     
    EASY TIPS :I tak ingat pernah sebut ni ke tak, tips paling senang nak makan makanan sihat tapi tak sedap adalah; campurkan ia dengan makanan yang anda suka. Hehe saya selalu campur makanan tersebut dengan choc syrup, buah, honey, ice cream etc etc ikut kesesuaian.. try it! 
     

    Tuesday, October 26, 2010

    Healthy Tips #2: Food diary

    You alls pernah dengar tak food diary? Atau pernah ada tak own food diary? I tau, most likely you pernah dengar pasal ni adalah melalui rancangan The Biggest Loser kan.
     
    Sebagai self proclaimed health freak yang sedang berusaha menambah berat badan secara healthy, saya memang rajin search internet pasal healthy diet ni. Dan pada Isnin lepas akhirnya saya telah yakin kepentingan adanya food diary bagi setiap orang yang mementingkan kesihatan, tak kesah lah tujuan anda adalah untuk turunkan berat badan ataupun naikkan ia.Cam dalam cerita The Biggest Loser tu, semua orang ada food diary untuk tengok kadar calories intake and burn setiap hari.
     
    Kenapa penting?
     
    Ok (kali ke2), the basic rule is quite simple. If you want to increase your weight, cari healthy food that is high calories, so nak reduce weight cari food yang less calories lah.Have to admit mencari makanan high calories lagi senang dari yang low calories. Macam mana nak tau makanan anda makan high calories ke low? Carilah kat internet ye, semua ada. Cuma sikit sangat makanan yang almost zero calories, antara contohnya adalah tomato,asparagus,watermelon, etc. So itulah pentingnya ada food diary.Memula list down apa yang anda makan,pastu kira calories intake and burn.As you all can see calories intake adalah pada column with yellow headers and calories burn adalah pada column with green headers seperti contoh di atas.OK abaikan contoh tersebut, saya memang makan BANYAK setiap hari. Sekian terima kaseh.
     
    Saya mengambil diri sendiri sebagai contoh case study. Pola pemakanan harian saya adalah agak complicated kerana, target pemakanan saya dan suami berbeza. Saya nak tambah berat dan dia nak kurang berat.. so sila la pilih korang nak geng I ke dia.OK saje je iklan,takde kaitan. So ideally saya kena masak/makan lauk berbeza untuk saya dan dia setiap kali makan.  Jadi saya dan encik suami (I know you are reading this..sooo..fill in the blank) perlulah ada food diary sendiri supaya target kami tercapai.Tapi yang penting, perlulah pemakanan sihat walau apa jua target anda.Dan..selain pemakanan yang menjadi subjek favorite kita semua, perlulah work out ye untuk membakar kalori. Betul tu, kalau anda nak naikkan berat tapi tak work out anda takkan dapat result yang anda idamkan,seriously.Apatah lagi vice versa, you boleh pikir sendiri kan.
     
    Ok kesimpulannya, mulai harini sila mulakan food diary anda.. nanti bulan depan cikgu check lagi ok! Bai!

    Thursday, October 21, 2010

    Pro-Palestinian activists enter Gaza through Rafah

    Salam all,
     
    I'm not a fan of copy-paste article, but this one is surely an exception.It's too good to not share with others.
     
    Alhamdulillah, praise to Allah.
     
     
    20101021164024707811_20Pro-Palestinian activists enter Gaza through Rafah crossing with $5m of aid for residents of Israeli-blockaded strip.

    Pro-Palestinian activists in more than 100 cars and trucks have crossed into the Israeli-blockaded Gaza Strip through Egypt's Rafah crossing with aid worth nearly $5m.

    The multinational "Viva Palestina" ship arrived at Egypt's port city of al-Arish from Lattakia, Syria, earlier on Thursday.

    About 300 activists then flew into al-Arish airport and converged with the ship's passengers before entering Gaza.

    The activists had initially joined up in Syria from Turkey, Algeria, Morocco, Jordan, and more than two dozen other countries.

    The convoy, which was organised by George Galloway, a British politician, originally departed from London on September 18 and arrived in Syria two weeks later.

    The activists then waited for over two weeks in Lattakia for permission from the Egyptian authorities for the shipment, which includes medical supplies and school equipment, to be allowed to enter al-Arish port.

    The aid does not include any building materials, which the Egyptian authorities did not allow, as part of the agreement permitting the activists to enter Gaza for three days.

    Israel has kept Gaza under a blockade since 2007, saying it is a necessary step to stop arms reaching the Hamas group running the strip.

    Several dozen survivors from the Israeli attack on May 31 on the Turkish aid ship the Mavi Marmara were among those in the "Viva Palestina" convoy.

    'Summary executions'

    Israeli commandos killed nine pro-Palestinian Turkish activists when they boarded the Mavi Marmara, the main vessel in a 'Freedom Flotilla' also attempting to deliver aid to Gaza.

    Israel's leaders said their troops opened fire in self-defence after being set upon by activists.

    However, a UN inquiry last month found that Israeli troops broke international law by boarding the flotilla and found that the killings of activists on-board were comparable to "summary executions".

    After an international outcry over the Mavi Marmara raid, Israel relaxed its embargo but construction materials remain restricted.

    Gazans have limited freedom of movement and Israel still enforces its naval blockade.

    Source: Al Jazeera

    Wednesday, October 13, 2010

    Tragedi Masak2 Last Day Raya

    Firstly, terima kasih kepada yang sudi datang beraya rumah saya sepanjang Syawal lepas. Taulah rumah macam tu sape pun taknak datang unless ajak ramai2 orang datang pada hari yang sama atau lebih tepat dikatakan open house. Tapi nak ditekankan disini,saya tidaklah membuat open house.Cuma mengajak rakan2 terdekat datang pada hari yang sama supaya I senang masak sekali harung. Hehe biasa la I cita2 tinggi melangit nak ada personal touch (baca:masak sendiri huhu apalah rasanya) so walopon Encik A baru balik selasa pukul 10 mlm I tetap buat muka comel `Abang,jom buat makan2 jumaat ni?'.Gigih kan? Dah la hari bekerja dan hari last Syawal. Pepandai lah I nak wat camne kan.
     
    Namun bukanlah kehidupan namanya kalo takdak cabaran. Terdapat beberapa tragedi berlaku dalam penyediaan menu maka saya terpaksa gunakan Plan B. Ye tips utk isteri2 ambitious cam saya, yang nak wat grand ajer tapi bukan terer pun malah kekurangan resources pula, sila ada plan B utk setiap perancangan anda.Terima kasih. Apakah tragedi tersebut:
     
    Tragedi #1-AGAR2: Sebabkan agak berlagak haritu first time buat agar2 (guna agar2 kering tu) sukatan hentam sajalah, dan jadi pula, saya pun eksyen laa konon nak buat agar2 guna gelatin.Maklumlah dah beli gelatin halal online hohoh.Terhegeh2 beli online padahal diorang kata kat mydin berlambak :P Arakian sehari sebelum kejadian,saya pon pikir nak buat agar2 ape, kalau agar2 kosong (kat kampung panggil agar2 bodoh) je tak berapa grand, jadi tetiba datang idea nak buat agar2 jagung susu. Chewah jangan ditanya mana resepi I dapat, tu semua dapat ilham je dan terus lakukan. I pun agak2 guna gelatin ikut cam resepi dalam internet.Tapi dia pakai peket.Pastu  refer resepi lain dia cakap peket tu 20g. I pun boh la 20g.Pastu rasa sikit dan lihat wah sedap nie, esok dah beku mesti terbaikk.So masuk fridge dan tido.Esoknya bangun pagi dan check agar2. OH NOOOOO habislah I, agar2 tidak keras langsung,sebijik cam air susu letak corn kernels. I dah panik tahap gaban.Panik punya pasal, habis tumpah separuh adunan susu kat depan fridge.Maka terpaksa transform jadi Cinderella sambil berfikir apa back up gua utk dessert nie, huhuh..
     
    Tragedi #2-LASAGNA: Sebab dah ade spesel request dari seorang adik comel yang suruh I buat lasagna, padahal seumur hidup I tak pernah wat lasagna.Main heat kat microwave je pernah lah,oh btw kalau korang suka lasagna instant,yang brand Jusco Selections punye sedap!Sila try.Okeh berbalik kepada cerita, since saya ni pantang dicabar,maka saya pun menyahut seruan utk buat lasagna.seram sejuk gak laa sebab dah laa kena bagi orang makan,tak pernah masak lak tuh.Maka dengan nervous+excited I siap beli baking pan baru utk masak lasagna bajet utk 20 orang.OK semua bahan dah ada, minced meat pun dah lembut, JENG JENG I terlupa nak bawak balik resepi! Ada kat komputer opis!! Adehss maka I pun memerah otak mengingat bahan2 yang diperlukan.Belasah je lah!Lagipun meatsauce tu I dah pakar ngehngeh(abaikan statement ini).Maka I pun buat dan buat, layer by layer, cuma white sauce I taktau plak akan jadi likat bila sejuk maka terlebih sikit tepung gandum tapi berjaya gak cover balik.Pastu I siap dah envy dengan diri sendiri,cantik gak lasagna nie :)Balik je dari kerja dekat 2 jam gak I buat lasagna tu sampai masak. Ops sebelum masak, lasagna yang cantik jelita tu perlulah dimasukkan dalam baking pan baru dibeli tersebut.TAPIIII apalah malang nasibku, baking pan tu tak muat oven I!!Maklumlah tabletop memang comel sikit saiznya. I dah hampir terpengsan kerana kecewa.Sambil termenung keseorangan,Encik A cuba membantu namun I suruh dia gi mandi kerana terlalu nervous. I kalau nervous dan ada orang tengok memang I takbleh berfikir :p I cuba fikir Plan B.. caner ni, tetamu nak datang lagi sejam nie.Huhu pasrah I~
     
    Tragedi #3-KARIPAP: Selain dua makanan di atas, saya jug plan untuk menggoreng karipap.Mama I pembuat karipap hebat telah supply we all dengan sebekas besar karipap frozen sambil berpesan `gorenglah ketika tetamu datang ke rumah' Sapa la nak datang rumah atas langit kami nii kalau tak buat makan2 raya.. huhu jadi saya dah set dah nak goreng karipap tersebut. Pastu standard la kan,untuk menjamin karipap segar dan rangup itulah dish terakhir perlu disediakan.Tambahan pula I yakin Encik A pun bole goreng karipap sementara I gi mandi. Hehe tapiii setelah mengeluarkannya beberapa bijik dan dimasukkan ke dalam kuali, hati I rase tak best sebab dah bau lain.Sedangkan I baru je goreng sikit minggu lepas and ok jerr. Pastu bila diintai2, hati I yakin karipap tersebut sudah rosak dan takleh dimakan. Haa camner nie..help help perlukan Plan B! Kecewa diriku sambil membuang karipap2 rosak tersebut...
     
    Jadi bagaimanakah Puan Shah dan Encik A menjamu orang datang rumah pada 29 Syawal?
     
    xxxx (Saje buat saspen, hehe)
     
    Plan B utk Tragedi#1 : Jumaat itu pada lunch hour, I pusing2 supermarket cari bahan nak buat dessert yang super mudah dan super cepat. Nak masak agar2 kering tak sempat lagi oi! Pastu I jumpa satu benda magik. Magik dan sangat instant sehingga I boleh sediakan dengan hanya campur satu bahan lain dalam masa tak sampai 10 minit. So dengan nervous dan penuh mengharap I beli 2 kotak dan berdoa benda ni jadik dan disukai ramai. Maka terhasillah puding coklat pastu dengan perasan ala-ala kreatifnye I letak banana slices di tengah2 nya,so jadilah ia chocolate banana puding. Nak hensem and nampak grand letakkan chopped strawberry slices di atasnya.. heheh setel satu problem :p
     
    Plan B utk Tragedi#2 : Walaupun saya agak reluctant untuk melakukannya, saya terpaksa jua kerana ketandusan masa dan mengelakkan pembaziran. Sesungguhnya trademark lasagna adalah pada lapisannya,maka saya terpaksa menodai lapisan tersebut dengan memindahkannya kat dua bekas berbeza yang muat masuk oven. Jadi kawan2 yang hadir, maafkanlah rupa bentuk lasagna I yang tak semenggah itu..memang dah tak nampak lapis sebab berpindah randah.Sib baik I buat nipis je taklah nampak sangat takde lapisan dah :p Namun saya yakin anda semua menikmatinya sebab sekejap je dah licin. Encik A pun takpat rasa.. huhu takpe nanti I buatkan 10 utk you nanti ye :p
     
    Plan B utk Tragedi#3 : Haha ni takyah cakap pun you all boleh agak, tak kreatif pun penyelesaiannya. Punyalah takde idea, I minta tolong Encik A surf internet dan cari no hotline Domino's. Ngeh2 order laa onion rings and sikit pizza utk penambah juadah. Yang ni pun tak beringat, sekejap jer dah licin. So maaf kepada yang lambat, anda memang tak akan sedar langsung kewujudan makanan2 ini sebab dah hilang sekelip mata.Hehe
     
    Begitula kisahnye, tapi on top of that actually main dish adalah satay dan nasik impit (ya ya I know, boorringg.Tapi I tak sempat la nak masak rendang tok bagai kan).Itu memang fully import la, so confirm selamat. Ni juga adalah tips ye, kalau anda buat makan2 dan merupakan satu2 nya chef (maksudnye takde mak,maid,adik beradik or makcik2 yang tolong masak melainkan anda juaa), sila campurkan sumber makanan anda. Pastikan ada yang dibeli dan ada yang buat sendiri..yelah kot2 banyak pulak benda tak menjadi cam I haritu :p
     
    Lagi satu tips,pastikan makanan anda minimumnya berformat : 1 makanan berat (satay,nasi ayam) + 1 makanan separa berat (lasagna,spaghetti) + 1 snacks (karipap,onion rings) + 1 dessert (pudding,agar2,rojak buah) + 1 air manis (kordial,fruit punch).. takyah buat banyak sangat makanan dari jenis yang sama supaya tetamu tak bosan dan makanan tak habis :) Dan kalau ada personal touch tu lebih memuaskan hati especially bila makanan anda habis dimakan! (kalau tak habis mungkin menangis kerana kecil hati makanan I tak sedap,huhu)
     
    Moga kita bertemu lagi di edisi masak2 akan datang. Heheh
     
    (sorry gambo takde, tak menang tangan)

    Monday, October 11, 2010

    Healthy Tips #1 : Oat

    Oat is well known as very rich in fiber content and is scientifically proven as one of the best cholestrol absorber in our body.In these modern days fast-paced-hence-fast food era, who doesnt consume cholestrol in their daily meal? So natural cholestrol absorber is very crucial for our heart and blood vessels. But it has one major drawback- yes-you guessed it right, it's taste and texture is not so inviting like rice does (at least for me yang hantu nasik:p). I've been consuming oats since few years ago and tried to make it an obligation to have at least a serving everyday. But I really really dislike the slimy,clotty texture once you mixed it with milk or hot water (as suggested in the package).Tu belum cerita ianya mengeras apabila dibiarkan di udara terlalu lama. Saya tak berapa suka bubur-like food anyway :P More often than not, previously I always unable to finish a bowl sebab muak sangat, especially when you just eat it with milk.
     
    But, my neighbour, who is a health freak herself taught me some creative way to eat the oat. Since both of us hate the slimy texture, our option is to minus the water/milk and put everything else as you wish! Her favourite is always oat+yogurt+fresh fruits. While yours truly always change the combination mengikut sumber-sumber yang ada di opis/dapur rumah:
     
    1) Oat + strawberry yogurt + hershey's choc syrup (seperti gambar di atas)
    2) Oat + mango yogurt + banana (mango yogurt agak masam, sape tak suke masam takyah try)
    3) Oat + fresh strawberries + banana (saya selalu ada banana kat rumah!Entah kenapa)
    4) Oat + fresh strawberries + choc hersheys syrup + sikit strawberry yogurt drink to moist
    5) Oat + sikit milk + choc chunks + yuor favourite cereal + any nuts (saya juga banyak nuts di rumah,terima kasih kepada sponsor dari vietnam.hehe Nak sikit??)
    6) Oat + sikit milk + honey + nuts
     
    Tips : just combine it with any organic food that you LOVE.Remember, organic yea.. jangan letak junkfood sudah and avoid processed food(jam,instant food, artificial flavouring, MSG cubes etc) as much as possible!
     
    As the conclusion, there's no excuse in eating healthy and live healthily:) Lupakanlah nasik lemak sambal sotong dan kuey teow goreng yang lazat berminyak itu, and opt for healthier breakfast ok :) Oh tapi seperti biasa my rule of thumb hehe, makanan sedap berminyak dibolehkan pada hujung minggu bila balik umah mak mentua. Sambal sotong mama adalah superbbbb! Sekali seminggu boleh kotttt~ (pastu lari 3 round KLCC park ok)

    Sunday, October 03, 2010

    Why are the drums so silent

    I keep playing this song over and over again this morning.
     

    By : Dawud Wharnsby

    All the sounds that surround us, All the noises that dumbfound us, The clatter and the clamor of the clutter in our lives. Cars and streets make silence shatter, Idle minds fill up with idle chatter, If we fill our void, that's all that matters.

    Why are the drums so silent? Why can't we hear the rhythm? What's wrong with you and I? Why are the drums so silent? Why can't we hear the rhythm, From the heels of believers, Marching to the garden as they strive?

    We digitize the revelation, Does our rehearsed recitation, Go any deeper than our throats? Our calls to prayer seem to rise up to the sky, Conferences and lectures, seminars for you and I, The words that blow away with anasheed that make us cry.

    Yet... Why are the drums so silent? Why can't we hear the rhythm? What's wrong with you and I? Why are the drums so silent? Why can't we hear the rhythm, From the heels of believers marching to the garden as they strive?

    And if we could just be brave enough to be each other mirror, We may finally recognize, The face of conscience that we fear. And if we can take the time, To mute the noise we've built around ourselves, The rhythm of the heartbeat, And the purpose may be clear.

    If we beat the drum, (A whisper of peace), Beat the drum, (Moving through the land) Beat the drum.
    If we beat the drums of hope and faith, We will all fall into rhythm. I have faith in you and I. If we beat the drums of hope and faith, Then we will feel the rhythm, From our footsteps and our striving, Marching to the garden as we try.
    If we beat the drums of hope and faith, We will all fall into rhythm. I have faith in you and I. If we beat the drums of hope and faith, Then we will feel the rhythm, From our footsteps and our striving, Marching to the garden as we die.

    Please listen to it in youtube and let me know what you think.

     

    Friday, October 01, 2010

    Self Reminder #1 : Orang cerdik beli insurans

    (from now onwards, I will start the `Self Reminder' series; which are some knowledge I got anywhere and everywhere.A reminder for those who are forgetful, just like me! The writing might be reworded using my style, though but the content, I assure you will always be as accurate as possible.)

    Siapa yang tak pernah beli insurans? Atau takde insurans lagi?
    Saya! (saya mengangkat tangan, literally)
    Saya belum beli insurans lagi, asyik nak beli tapi tak beli-beli sampai sekarang -_-
     
    Ustazah harini cakap, orang yg cerdik beli insurans. Sebab apa? So saya dan awak yang tak beli insurans ni mungkin kurang cerdik..huhu tapi tahukah anda (wah macam TVIQ), insurans tak semestinya dibeli dari Pru,Ikhlas,Etiqa dan lain2, mungkin juga kita dah beli `insurans' tanpa kita sedari.
     
    (bawah ni terus masuk point)
     
    Kenapa orang cerdik beli insurans?Camne nak jadi orang cerdik itu? Org yg cerdik mempersiapkan diri utk hari kematian dan utk hari akhirat, itulah insurans yang dimaksudkan.Kata mudah, insurans 'dibeli' dalam bentuk sedekah jariah, amalan baik, buat baik, etc.

    Kenapa perlu istighfar?
    1) Kita perlukan perlindungan dari Allah
    2) Kita perlukan doa daripada makhluk yg tak pernah berdosa(malaikat)
    3) Kita banyak keperluan hajat

    Ada 3 org bertemu hasan albasri dan mengadu mengapa mereka ditakdirkan begini, dan apa yang patut dilakukan oleh mereka:
    -org yg buah-buahan di kebunnya tak menjadi
    -org yg dah lama kahwin dan takde anak
    -org yg miskin tegar

    Jawapan Hassan Al Basri adalah, banyakkan istighfar.

    4) Kita fakir,jadi memerlukan bantuan Allah dan perlu menyedari nyawa kita milik Allah

    2 janji keselamatan dari Allah:
    Al-anfal:33 ada 2 perkara yg selamatkan kita dari hukuman
    1)dengan adanya Rasulullah di sisi kamu
    2)org2 yg bertaubat

    Kelebihan org selalu beristighfar:
    1)Terasa ringan dengan musibah (Allah nak bagi pahala,sebab tu bagi musibah)
    2)Terasa jauh dengan dunia kerana rasa segalanya hak Allah

    Other references :
     
    1)Alkahfi: 30-31
    2)Surah nuh:13
    3)Surah An-Naml : ayat 4
     
    "Sesunggunya orang-orang yang tak beriman kepada akhirat, Kami jadikan terasa indah bagi mereka perbuatan-perbuatan mereka (yag buruk),sehingga mereka bergelumang dalam kesesatan"

    Mari usaha sebanyak mungkin utk cari kebaikan sebesar mana pun!

    (ayat terakhir perlulah kata-kata semangat! chayok2)

    Sunday, September 26, 2010

    How I wish I can fly

    These are my new fleet of aircrafts..
     
    ehemm it is a pleasure to be able to say that and imagine I owned a real fleet of aircrafts!! :p But these are only models,obviously. They're beautiful and cheap, and the workmanship is not so bad.It is quite heavy (bermakna bukan plastik) and any alphabets were spelled correctly ( I adalah pantang melihat perkataan salah eja :P). I wish to add some more and make them a personal collection (adalah lambat kan, semorang dah ada baru I nak amik jadi personal collection kununnya). Sebenarnya to honour my big brother who loves models so much, but need to slow down (read:forget) his passion due to a ganaz little boy regarded as his son. With the little guy's custodianship, all form of toys/models may not be in the same condition within few hours.Hehe standard lah kan budakk..
     
     

    Thursday, September 23, 2010

    Enjoice


    I am not gonna be biased or simply being egoist.
    I am currently enjoying the smooth connectivity of my new modem. Ye, modem I berjaya sampai tengah hari tadi. Tepat sekali tuan puan, modem ni modem yang sama saya maksudkan dalam entry hatred penuh kemarahan sebelum ini.Hehe Untuk prestasi hari pertama,saya katakan ianya sangat memuaskan. Sebab sebelum ni sangat marah, saya dah lupa yang saya juga dapat freegifts melalui subscription ini berupa satu mobile modem dan satu internet kit.Cool kan? Internet kit tu sangat best terutama bila dapat dengan percuma (agaknya diorang memang tau marketing paling berkesan untuk orang malaysia adalah bagi barang percuma).
    Antara benda yang ada dalam kit tuh adalah optical mouse,LAN cable,phone cable,card reader,lampu USB,USB adaptor dan 2-3 benda lagi yang I pun taktau nama dia apa.Agak impressive walaupun mouse dia baru guna tak sampai 2 jam, roller dia dah tak function. Haha mungkin penggunanya ganas. Mobile modem pulak telah dikidnap oleh hubby utk teman dia kat hotel yang kena bayar wifinya.Kunokan hotel tersebut. Mari kita tulis petisyen supaya dia bagi wifi servis free kat pelanggan kalo tak takyah dok hotel dia.Haha macam la boleh..kalo takdok situ nak dok mane lagi yang oi! Namun mengikut laporan encik hubby sebentar tadi, modem tersebut takdapat digunakan sebab takde coverage.Beselah kawasan kampung..huhuh
    Kesimpulannya, pilihlah internet provider yang mesra kediaman anda (coverage) dan ikut preference la, suka mobile atau static,wifi atau cable.Yang saya beli ni since dapat mobile modem free, bestla kan. Sebagai seorang yg pernah guna banyak brand internet provider ni, i rasa yang ni mmg worth a try.But make sure your house dpt excellence coverage la,check tu dulu baru beli kalau tak mungkin akan hampa. Cuma masalah delivery tu je la cam drama dalam entry sebelum ni...tapi kalau tak beli online tak dapat plak freegifts dia kan. Haha enjoice :)
    Until then :) haha pasni nak try download pakai bittorrent lak.Wahh berlagak gituhh

    Wednesday, September 22, 2010

    Pengalaman ngeri order modem

    Saya tengah boring tunggu husband saya balik kerja.So saya nak cerita pasal modem wifi satu company yang saya order tak sampai2 sehingga saat ini.
    Disclaimer: Post ini bukan untuk mengulas servis/connectivity internet company tersebut sebab sampai la ni tak dapat modem lagi. Sekadar berkongsi pengalaman ngeri menunggu delivery mereka.
     
    7 September : Saya berchatting dengan ejen dalam website company ni untuk dapatkan info.Sangat bagus feature chat ni sebab customer bleh berinteraksi terus dengan ejen. Bila saya berminat untuk melanggan, ejen tersebut terus call saya untuk explain lebih lanjut. Saya setuju dan membuat pembayaran.Transfer duit kat akaun beb, terus dapat.Bukan main credit card ye. Ejen tersebut berjanji modem akan sampai hari Khamis (sebab Rabu tak sempat).Saya pun oklah setuju.
     
    9 September : Hari sebelum raya.Mak dah bising soh balik tolong masak rendang tapi sebab diorang kate nak hantar modem saya tunggu laa kat rumah. Sampai kul 1 petang tak muncul2 lagi. Bila call kata diorg dah suruh courier company hantar tapi tak tau kenapa tak sampai lagi. Mereka janji akan call saya balik untuk confirm status.Tapi sampai petang, sampai malam taklah nampak batang hidung mereka. Ok saya sabar, sebab esok nak raya.Diorang sibuk bakar lemang or main bunga api kot.
     
    13 September : Harini hari bekerja. Saya pun call lagi tanya bila nak hantar modem. Pastu tetiba baru diorang cakap polisi penghantaran antara 3-7 hari bekerja. Cis kenapa masa saya place order tak sebut apa2. Siap assure betul kak, hari Khamis sampai. Sebabkan saya pon nak balik kampung nun di Utara saya pon sabar lagi.Harini adalah hari keempat bekerja.
     
    17 September : Saya MC,tunggu kat rumah dengan penuh harapan tapi hampa.Call lagi. Eh dah kali ketiga saya call rupenye. Diorang still cakap benda yang sama, 3-7 hari bekerja. Saya mintak diorang tukarkan address of delivery sebab harini last day ada kat rumah, esok dah bekerja.So takde sapa nak sign kalo courier tu datang.Diorang kata ok, bagitau je kat courier company tu bila dia call I nanti.Tunggu punya tunggu,tak call langsung walaupun harini hari ketujuh bekerja. Saya masih sabar walaupun agak marah.Tapi hubby lagi marah sebab dia takleh monitor kerja dia dan terpaksa cari wifi tempat lain.
     
    20 September : Hari kelapan bekerja.Sepatutnya dah lebih dari timeline yang diorang sendiri bagi.Masalahnye yang I pelik sangat2, diorang ni tak monitor pun courier company tu hantar barang dalam 3-7 hari bekerja cam diorang katakan. Kalau call je mesti nak kena update dengan department lain, then department tu yang update dengan courier company. Pastu boleh tengok status je, takleh buat pape. Padahal duit customer dah amik siap2.Punyalah pelik dan tak customer friendly modus operandi mereka.Pastu setiap kali call diorang asyik bagi case number baru padahal sebelum2 ni I dah complaint. Takkan tak jive kot data diorang sebab diorang refer to my IC. Husband I hampir jadi incredible hulk dah.Sampai mak i yang tak berapa internet savvy pun dok tanya2 kenapa tak dapat modem lagi. Stress I. Kami pun menumpang kasih wifi di Bangi Kopitiam hari sebelumnya.
     
    21 September : Nak dijadikan kes ni dramatik, harini I tertinggal henpon kat rumah. Pastu bila balik security guard cakap tadi ada orang datang nak hantar package tapi I takde and diorang takleh sign on behalf. Jadi I check hp and betul ada nombor unknown. I call dan cakap nak suruh diorang hantar pi opis sebab kitorang kerja dan takde kat umah. Diorang kate nanti dia check ngan boss and call I balik. Tapi tak tepon sampai la subuh.
     
    22 September : I call nombor budak courier tadi.Dia pass kat kawan dia yang katanya cover tempat opis I untuk delivery.Kawan dia kata ok, dalam tengah hari akak tunggu la nanti saya call. Sampai kul 4 I tunggu tak tepon2.So I call mamat pertama yang I ada nombor ni,dia pun tak tau. Dia bagi I nombor coordinator dia,Encik Z. Bila I call Encik Z dia kata kena dapat arahan dari opis dia dulu baru dia leh tukar tempat delivery. I dah hangin satu badan..cakap tadi boleh. Pastu haritu company modem tu cakap I bleh deal terus ngan courier tu utk tukar address. Sengal memasing. I pun tepon hotline company modem tu setelah put onhold 3 minit, baru dia angkat. Dan dia kata ok kak, saya akan lodge report utk tukar address. Baru nak lodge report??????? Yang sebelum2 ni I call tu korang tak buat pape ke.Cis bedebah. I masih control intonasi suara I, kena la cakap bebaik kita kan rakyat Malaysia berbudi bahasa. I pun bagi address opis I,skali lepas tu baru I perasan poskod salah. Ahh padan muka. Abis takkan ko taktau mercu tanda KL ni kat mana kan.Pastu I dengan lemah lembutnya cakap bleh tak modem sampai esok. Nak je paksa sampai harini tapi memang langsung tak mungkin lah kan.Pisang pun lebih besar kemungkinan untuk berbuah dua kali. Pastuuuu dia cakap `tak sure lagi esok boleh sampai ke tak kak, sebab biasanya ambil masa 3-5 hari bekerja'. Owh saya sangat mendidih.Dia treat case aku as new case!!dah dekat 2 minggu aku tunggu tau tak.Pastu dah la I takleh cancel order sebab dah bayar.Kambeng sungguh.Pastu bermula la episod I marah budak tu sampai semua orang kat department I dengar. Tidak I tak menengking sedikit pun,I hanya marah secara profesional.Kalau U jadi I, U marah tak? Haa.Dah bayar tau.
     
    Haa panjang tul kronologinya. Ni tak habis lagi ni, sebab barang tu tak sampai pun kat I lagi. Tapi I nak buat kesimpulan dulu:
     
    1) Jangan beli modem direct kat company ni.Baik gi booth or agent sonang citer takyah poning2.Ataupun cari je brand lain suda.
    2) Saya menyeru kepada semua rakyat Malaysia, janganlah berjanji kalau tak boleh ditepati.Saya pantang orang mungkir janji. Kalau tak mampu takyah la janji, especially kepada customer. We will understand that. But if you lie to sell you product, that is totally unacceptable.
    3) Remember I belum pakai lagi modem ni. Rasanya kalau I pakai dan servisnye tak memuaskan, memang I terbakar beb.Bakarrr (meminjam lawak abah husband I : `eh, Bakar tu abah..' ye nama abah mertua I Encik Abu Bakar)
    4) Sabar banyak2 walaupun di bulan Syawal.Bukan Ramadhan je kita kena sabar ye.Kalau anda maki hamun atau bertukar jadi Encik Hulk pon takkan menyelesaikan masalah. Betul takk
    5) Good thing is, I've had this experience. I will remember this for the rest of my life.
     
    Ok tu je, next time I will talk about the service, if I ever receive the modem that is. 
     

    Sunday, September 19, 2010

    Its Raya (though the holiday is over)

    Salam Aidilfitri and selamat puasa sunat enam hari to everyone.Oh yours truly blum start lagi puasa enam sebab banyak sangat jamuan sepanjang minggu raya, cuba esok kot. Heheh alasan.
     
    1. How was your raya experience? To describe mine in a word..it was a RUSH.Yup eventhough I had a week-long leave. However I managed to go back to all kampungs in time, alhamdulillah. But.. if you,like me initially, think that kawin dengan orang sekampung ni will ease your raya plan and itinerary, well my experience proved it wrong! It is equally tiring since you're so near to your families and were expected to attend ALL family events..evenmore tricky when you have events from both families at the same time! Well, we really need to meet all expectations and ensure fairness to all.
     
    2. During the raya eve, when we supposed to go back to my PIL's house after buka puasa for takbir raya, Mama burned her feet with santan mendidih yang nak dimasak rendang hence she was unable to drive back to Seremban. So hubby joined the takbir raya at my housing area and later we fled to Port Dickson dan apparently beraya di sana.Pastu tengah hari and second raya sambung beraya with my family pulak..pastu third raya with his family again.Sib baik kesemua tempat beraya di sekitar negeri yang sama sahaja..or else entah la tak tau nak cakap pe.
     
    3. Our Kedah and Perlis balik kampung trip was shorten to three days only, so we only managed to hit-and-run the relatives' houses. Tak sempat gi umah kekawan pun :( Tapi sempat gak gi Pekan Rabu and Padang Besaq, haha. Fortunately we were not caught in traffic jams in both northbound and southbound, which was quite unexpected. The R&R also is not too packed, thanks to the long holidays so people may travel back to their hometowns and come back to the city in stages.
     
    4. Hubby's relatives beraya (read : menyerang) our house with a really short notice,a day after I just came back from Kedah. I was initially panicked and goes `habislah aku' sebab taktau nakmasak pe and first time kena masak utk kuantiti yang besar.Jadi cuba teka I masak apa? Hahaha cam biase my signature dish la kononnya dan makanan tambahan lain. Pagi2 dah gi pasar, gi Giant sume and masak siap2 sebelum pergi jamuan raya makcik(ada gak jamuan raya tuh). And then balik sambung lagi prepare apa yang patut...dan beli satay nak tambah makanan sikit.Kesimpulannya nasib baik makanan cukup! Hahah atau mungkinkah mereka lapar? The next day I boleh kemas rumah yang seperti dilanggar todak itu kerana telah MC.Heheh
     
    5. Kenapa I MC on Friday? Doctor tu yang bagi, I tak mintak pun. Heheh. Actually I was attacked by mouth ulcers and swollen gums right from raya pertama. Ni bukan sikit2 nyer ulcer, ada dekat seploh ulcer dalam mulut sampai kelenjar bengkak (I tak sure la nodus limfa ke kelenjar pe, tapi kelenjar yang bleh rasa dekat dagu sampai ke gusi kanan. Doktor2 sekalian sila bantu I untuk penjelasan ye). Memang sakit gila dan yang takbest adalah daku hanya mampu memandang juadah raya yang disediakan semasa pergi beraya :( Makan pun buat alas perut je. My last resort adalah pergi kedai ubat cina and dia bagi watermelon based powder to ease the ulcers and pil sakit gigi..he ensured me all are plant based.Jadi I tawakkal and anggap as ikhtiar je la sebab tak tahan sakit sangat -_- Alhamdulillah it helps alot, but not enough to kill the pain. Bila balik KL baru I gi jumpa doctor, and he gave me antibiotic, mouthwash ( dia kata air garam tapi aku rasa cam Listerine), oral aid and painkillers. Of course I abandoned the painkillers and oral aid. But I guess the mouthwash helps me the most! Ye rakan2, sekiranya anda ada ulcers, gunalah Listerine sekerap mungkin kerana ia boleh menghalang ulcers anda dari merebak.
     
    6. Last Saturday was another busy day for us.Hubby kerja on Jumaat jadi walaupun I MC, I kena tunggu dia balik and masak pulak ayam goreng rempah untuk dinner (eh saja nak berlagak?hahah) pastu ada ke layan saringan Piala Malaysia Felda FC lawan Selangor. Cis cis I pun terjebak. Sebenarnya excited nak tengok sebab Felda FC dok area apartment we all (some of the units are service apartments) for the match. Hahah apa2 laa kesimpulannya malam tu gak kena bertolak balik Seremban kerana pagi2 Sabtu tu I dapat contract masak signature dish aku seperiuk. Wahh ni pun tak penah dibuat sebelum ni.. I tawakkal je lah.Selawat and masak dengan penuh kasih sayang supaya menjadik. Haha namun segalanya berjaya disiapkan in less than two hours! Bravo untuk diri sendiri. Kendian lari pi USJ Makteh nyer open house, kendian tunggu Cik Kucing yang kerosakan kereta dan terpaksa naik komuter dan gi wedding di PD pula. Pastu perlulah bergegas pulang sebab rumah my parents juga ada open house..huhu -_- ye cerita belum berakhir di situ. Ada another open house jiran encik husband maka perlu lah pergi juga. Sekian laporan sebelum masing2 flat yang amat. Paling menggembirakan adalah my signature dish habis!
     
    7. Last day of raya holiday started with a stroll at pasar pagi kat Stadium Shah Alam. Semangatkan my PIL drive all the way from Seremban semata2 nak gi sini.Selepas merembat beberapa barang, PIL dan adik2 gi Poly Shah Alam and balik seremban mengantar adik2 balik asrama, while kitorang meneruskan agenda membeli belah sebelum flat di sebelah petang. Malamnya melayan hatrik Berbatov and free/penalty kick Gerrard sambil bersedih sebab esoknya kena kerja...oh ya, hubby juga bersedih kerana Liverpool kalah.
     
    8. Sangat banyak jemputan openhouse dan juga wedding reception yang tak sempat hadir. Thanks for inviting ya, dan kepada newly weds, tahniah atas your new status! Selamat melayari bahtera perkahwinan.. heheh. Juga ada a few friends yang menyambut orang baru musim raya2 ni..tahniah juga diucapkan :) Semoga baby membesar dengan comel dan montel serta jadi anak soleh/solehah! Akhir kata jemputlah beraya di Bukit Keramat ya! Dan setelah tamatnya mood raya nie, kembalilah kita ke fitrah dan tanggung jawab seperti biasa.. chayok2 (haih Monday blues nie..it needs time to heal..)
     
    9. My internet crisis is SO NOT OVER. Malas nak citer skarang.. tunggu habis baru cerita. Sorry I cant reply your comments, I cuma boleh approved kerana kekangan connectivity.But dont stop dropping your comments ye :)

    Wednesday, September 08, 2010

    Paradise is expensive

     
    Dalam salah satu kuliyah Zuhur kat opis, ustaz ada sebut pasal sesuatu yang membuatkan saya berfikir. Kan biasa dengar orang cakap `aku memang budak jahat pun.eh suka hati aku laa nak jadi baik ke jahat, aku punya suka la!' Biasakan dengar? Tapi biasa tak dengar `aku memang nak masuk neraka.eh suka hati aku laa nak masuk syurga ke neraka kan? aku punya suka la'. Yang ayat kedua tu janggal sikit dan jarang orang cakap.
     
    Sebabnya, tanyalah kat sesiapa, yang tudung labuh, tudung bawal, tudung singkat, tak bertudung, berjubah, seluar khakhis, seluar bermuda, seluar pendek bola sepak.. kesimpulannya semua lah, semua orang nak masuk syurga. Itu memang kehendak hakiki semua orang sama ada hidup atau yang dah mati. Saya juga percaya orang bukan Islam pun nak masuk syurga(bagi yang percaya). Takde yang sengaja-sengaja bercita-cita nak masuk neraka.
     
    Berbalik kepada perenggan pertama tadi, kalau perasan ayat pertama dan kedua tu sama maksudnya. Cuba buat penaakulan mantik berdasarkan statement `hanya orang baik masuk syurga'. Bukanlah susah sangat kan.Eh statement saya tu betulkan? orang jahat tak masuk syurga kan? Jadi kenapa ramai yang rela jadi jahat? Atau mengaku jahat? Betul ke taknak masuk syurga? Dan nak masuk neraka? FYI, takde orang di tengah-tengah, semuanya sama ada di syurga atau neraka. Tu je option yang ada.
     
    Atas dasar bersangka baik, saya yakin orang yang rela jadi jahat, mengaku jahat dan berperangai jahat ni ada terselit rasa ingin bertaubat dan ingin berubah menjadi baik. Yakin yang teramat yakin. Cuma masa menentukan, atau istilahnya `sampai seru'. Persoalannya, kalau seru tu sampai.Kalau tak? Atau kalau seru tu sempat sampai.Kalau tak? Husband saya suka tunjuk youtube pemain bola sepak yang ditarik nyawa masa sedang main bola. Memang nampak nyawa dia kena renggut dan nampak fizikal dia sakitnya dicabut nyawa.Boleh la cari di youtube kalau belum tengok. Sangat menginsafkan.
     
    Jadi tu lah dia.Ada sorang ustaz lain suggest, kalau kita jumpa mat rempit ke, orang islam minum arak ke, yang degil tak pose and tak solat ke, kita pegang tangan dia dan cakap `awak nak masuk syurga tak?' mesti dia jawab `NAKK' punya kan. Common sense. Tapi nampak tak contradiction antara amalan dan kehendak tu? Itula yang selalu kita buat. Nak baik-baik aja, nak masuk syurga, nak berjaya, nak kaya, nak itu nak ini. Tapi kadang2 kewajipan kita sebagai hamba kita lupa nak buat.Terlupa, bukan sengaja lupa. Tapi takut gak kalau Allah `terlupa' nak masukkan kita ke syurga..
     
    Last but not least, saya nak share quotes yang boss saya share dalam satu talk yang dia pergi baru-baru ni. Memula sekali imbas rasa biasa je, tapi bila saya baca ulang2 kali terasa menusuk di jiwa. Rupanya segala usaha dan kesusahan yang kita buat di dunia ni, macam bangun malam utk qiam, dah la tengah ngantuk2 dan badan penat seharian bekerja, gagahkan diri gak bangun (walau biasanya kantoi).Dan kenapa kita buat semua kerja2 amal, buat program2 nak ajak masyarakat kenal Islam, buat itu buat ini..semuanya terjawab dalam quotes yang dia share. So Doc, if ever happens you come across my writing, I hope you don't mind I'm sharing this.Although I'm sure you'll be more than happy to let me share it here :) Enjoy!
     

    "Jannah (paradise) is expensive, ukthee (sister).

    The Prophet SAW says "Is not the prize of Allah expensive?"

    It is, by Allah.

     

    It requires a lifetime effort.

    It requires hardwork, ukhtee.

    It requires getting up in the morning, and leaving your sleep and your comfort and your work.

    It requires struggle with your life and your soul.

    It requires you taking your money and not spend it in your own comfort, but spend it in the cause of Allah.

    It requires you prefer the love of Allah and that of religion and that of Islam over and above your own love.

     

    "Is not the prize of Allah expensive?"

    Wallahi (by Allah), it is expensive ukhtee.

    You cannot attain Jannah by pleasure of the heart.

    It can only be attain by hardwork, ukthee." – Tawfique Chowdhury

     

    Tuesday, September 07, 2010

    Ramadhan Insights #3 (last kot)

    Well, believe it or not, it is already 29 Ramadhan.
     
    1. I am sad to leave this holy month. The reason being is simple: again, I still think I did not optimize my Ramadhan to the fullest. Yes, I had my iktikaf,qiam,tahajjud,tasbih and quran recitation moments, but I believe a lot of people did way better than me, and I envy you guys! I really really hope I am still around to embrace another Ramadhan to get yet another chance of seizing barakah and most of all, having all my sin being forgiven in a blink of an eye, insya Allah. Although it is plain hard, but everyone have the same opportunity to seek for the most precious, most awaited night.
     
    2. As most of you are aware, Encik A came home safe and sound, alhamdulillah two weeks ago. And he literally dragged me to various majlis berbuka puasa by his contractors at various hotels around KL. And I guess among the best place for berbuka puasa buffet is at KLCC Convention Centre. The food was good with variety of dishes; most of it fresh from woks e.g. mee goreng mamak, keropok lekor, ikan bakar etc etc. Decorations was marvelous with Raya theme. but the best part is they converted the whole hall beside the buffet hall into a giant surau, complete with portable wudhu' places. Not to mention clean, pretty telekungs are also provided! Yes, they were clean I assure you.Highly recommended!
     
    3. I managed to bake cookies for the first time over the weekend! While Encik A was away for a bubur lambuk event nearby, I berperang di dapur untuk menyediakan chocolate chip cookies. Haha bak kata hazel ` Alah choc chip je, bukan buat dodol pun.Sure jadik punye!' Haha boy she was right and wrong at the same time. With new oven and practically zero experience in baking cookies, I burned the first batch of cookies.Ok mana I tau takyah preheat oven dulu! Sib baik the next batches turned out well, but I faced another problem. Cookies tak masak mengikut temperature and time yang disyorkan dalam resepi. Maka I keep baking them again and again, sampai dah flat tak larat. I started the project around 2.30pm but sebab oven comel bleh masuk sebatch je skali, sampai kul 5 tak habis lagi.Dah aku nak masak utk berbuka la pulak kan.. jadinya straight sampai bukak pose I masak, penat cam hape. Camnelah gayanya orang yang buat bisnes kuih raya tu kan.. tabik laa. Next cookies bila? Haha tengok la dulu, KPI I satu jenis je kali ini.Yang lain wait and see :p
     
    4. Finally our internet crisis is almost over sebab ada orang dah resah gelisah dah takleh monitor well (read : perigi) dia over the weekend :P OK almost ye, kerana modem I hanya sampai esok sebelum pukul 12. Memang spoil planning balik raya betul.. Can you believe that TM takde coverage kat rumah I? Padahal blok2 sebelah ada.So sorry la streamyx, we resorted to P1 instead (as if we have other choice la). Let us experience it for a while and we'll let you know our review ok!
     
    5. One fine morning ketika sedang bermalas-malasan di pagi cuti, we had the balik raya discussion for the second time kerana our parents twitched their plans a little bit. It is quite complicated as we need to go back to.... six kampungs?? Yes six. (1)The parents' house, (2)the inlaw's house, (3)mom's kampung, (4) abah's kampung, (5) MIL's kampung, (6) PIL's kampung! Luckily these places are scattered around two states only.. buatnya kalau ada kampung kat sabah ke, kelantan ke? hahah mungkin I terpaksa cuti raya 2 minggu.
     
    6. My abah mertua beraya di perbatasan (wah term askar betul) tahun ni.. kesian mama. Tapi dia dah biasa. So I atau you jangan la merengek bermanja2 at least our husbands beraya skali ngan kita tahun ni.
     
    7. Last but not least, I wish to seek forgiveness on any wrongdoings that I've done to you, yes each and every one of you.Maaf dan ampun atas segalanya..sayan hanya manusia biasa yang banyak kesilapan. To my loveliest Encik A, ampunkan dosa-dosa I yer..sorry tak sempat balas kad raya Abang. Hahah ok2 iklan2. Mudah-mudahan Allah menerima amalan kita sepanjang Ramadhan dan seterusnya buat bekalan di Akhirat kelak :) Jemput lah beraya di rumah ye kalau nak rasa choc chip cookies I.. haha (sila jangan high expectation, biase saje)
     

    Monday, August 23, 2010

    Ramadhan Insights #2

    picture taken from a park near Eiffel Tower
     
    Assalamualaikum and salam Ramadhan to all,
     
    Puasa tak? :p It is 13th Ramadhan today, how time flies so fast!! Here's my second Ramadhan insights for your eyes only ;)
     
    1) I spent my weekend attending a camp(well, not literally), and it was a very fruitful one.At least it helps me to optimize one and a half day doing what is required for a Muslim especially in this fasting month, where all good act and ibadah gained double pahala from Allah :) Among the good things I earned is, to utilize `tasbih' , and appreciate it more than a mere decoration or as souvenirs received from Makkah.Thanks abang, your absence is truly a blessing in disguise, and best of all you'll get some reward for it too :)
     
    2) Wan (nenek) is still admitted in the hospital, it seems that her fever is not getting better. I went to Seremban yesterday but haven't had the chance to visit her :( Am hoping she will recover gracefully, insya Allah. Can imagine how more worried Mama is... a few nights were already spent at the hospital, and hopefully not more to come.
     
    3) Following Wan's condition, hubby tried to persuade his superior to allow him to come home earlier; perhaps by Wednesday. I hope he succeed! (Sambil rasa nak jerit tapi kena behave sebab bulan posa. Dan ramai orang di ofis ni yer). However I'm not so optimistic and still avoiding high hope as always. Because, falling hard out of frustration is the worst feeling so far..-_- And my treshold for him is to be back atleast, before Hari Raya. I can't imagine anything beyond that at the moment, yet.(Huhu manjeee la kau shah padahal my officemate masa dia first year kawin dah takpat beraya ngan husband sebab kena duty offshore)
     
    4) Remember my kuih raya project? Haha yesterday telah selongkar stor rumah dan berjumpa oven Ma lantas terus mencubanya (bukan cuba buat kuih,cuba warm up je). Nampaknya masih berfungsi dengan baik walaupun telah bertahun2 bertapa dalam stor(Tapi insulator rubber kelihatan telah ternoda sikit, takpe ke? Wires not exposed, though). However, I am quite sceptical and worried to bring it back to my house, due to various reasons. So maybe, if ever my project come true, it shall be baked fresh from my mum's house instead of mine :) And option kedua adalah mungkin I bleh kecek my lovely hubby for a new electric tabletop oven?? :p
     
    5) Have I mentioned that my stove rosak at the high time when I have the mood to cook? And saya adalah takut nak godek stove tersebut sendirian kerana takut kang meletup kang takde sapa nak panggilkan I ambulans or call my parents. Jadi expert from negara Viet telah menyarankan I takyah memandai2 and makan luar je sampai la dia balik. Masalahnya, I tak berapa gemar bazar Ramadhan. But I think I'll survive, for the moment.
     
    6) Me and my parents had a (another) conversation pasal zakat yesterday. Yelah bulan puasa ni memang elok bayar zakat, pahala berlipat ganda. Dan berita baik kepada penduduk Negeri Sembilan, pusat zakat negeri akan dibuka pada sabtu dan ahad di bulan Ramadhan! Cool kan. As some of you already know, I prefer to pay my zakat manually/yearly rather than to have the monthly auto-debit by pusat zakat negeri just for a simple reason; I just want to master the theoretical and calculation part of it. Memang senang je konsep kira zakat ni sebenarnya tapi i still think i belum pakar lagi dalam hal ni, masih banyak yang perlu dirujuk. Among the gist of our conversation is that only zakat paid using official receipt by Pusat Zakat Negeri can be 100% waived in Income Tax, while zakat paid for the other organisation (although is recognized by jabatan agama negeri) can only be waived 24% of it-consider as `sumbangan/derma', bukannya `zakat'. And it is a recommended practice to calculate wisely and get your income tax to be waived fully by zakat. Dan.. some Ustaz suggested the method of varietykan penerima zakat dan bukan sepenuhnya kepada pusat zakat. Kalau kita kenal mana2 asnaf lebih baik kita salurkannya sendiri. Tapi kalau kita sendiri ragu2 dan tak yakin so serahlah sahaja kepada yang telah menerima amanah, iaitu Pusat Zakat ye..dah memang tugas diorang nak bahagikan pun.
     
    7) Among the things that I loved working for the company, it is full with aktiviti kerohanian, kadang2 seaktif NGO2 agama yang full time. Dalam bulan puasa ni je, setakat ni setiap minggu dianjurkan solat sunat tasbih yang bagi saya payah dan susah sangat kalo nak initiate sendiri. Ceramah agama pun hari2. I still remember working with different companies before, nak dapat ceramah agama sebulan sekali pun payah.
     
    8) If we are to divide this holy month into thre phases, we've left the first phase that often been referred to fasa `rahmat' (blessing). Now we are in the midst of fasa `keampunan' (forgiveness), hence lets us optimize this phase to seek forgiveness as much as we can from Allah ya :) And prepare ourself for the most awaited third phase of Ramadhan, insya Allah!