Tuesday, October 28, 2008

2 days old

I soo love this photo. This is baby Hazim when he was two days old, with bloated and reddish face. The weird thing is he knew how to look at the camera and posed even at this tender age. Note the mulut nganga and rambut lebat.. comel tahap super. I even made this pic as my handphone wallpaper.

Monday, October 27, 2008

Announcing..

Announcing.. the arrival of my first nephew, Baby Hazim :)

Hye world
About me :
Nama : Azfaril Hazim b Azmil Hizam (sila sebut tanpa tergeliat lidah hehe..)
Umur : Seminggu
Tarikh lahir : 20 Oct 2008
Status : First nephew/first grandson/first great grandson (so excuse the limelight I get okay..P)
Hobi : Tido/mengeliat/minum susu
Korang cakap la ape nak cakap, tengok la puas2.. asalkan aku bahagia tido...
Oh sangat comel! Tetiap minggu rasa nak balik tengok baby Hazim nie.. (sapa2 yang pernah merasa first time menjadi makcik, akan paham keadaan excited seperti ini ehehe)

Ok la baby Hazim, aunty doakan awak jadi anak soleh dan membahagiakan mama dan ayah :)

Friday, October 17, 2008

Stop Daydreaming

Intro:
It's been a while since I posted a real (lengthy so called article) post.. been tight with work and stuff. Hence the `sebaris dua' and sole photos in my previous three entries. Believe it or not, usually I spent hours just to write a single post, and I to have the peace of mind and relax condition. Thus whenever I wrote a lengthy one, it is best to assume that I was at home (my parents' home) during weekend, as my rent house do not have internet connection.Just wait until I got myself a PDA and a broadband subcription (entah bila la tu kan...huhu) .Curi-curi blogging during office hours just don't work for me (anymore, with this current job workload). Ok, here goes.

The latest scenario of the world observes the critical economic downfall, some said the worst in American history ever. This is so serious, that forced US government bails out several banks and two multi-billion mortgage companies, for fear that the ban of these insititution would trigger economic collapse. Quoted from a report on the two mortgage companies, in Telegraph.co.uk ,

"Fannie Mae and Freddie Mac guaranteed about half of all of the home loans sold in the United States, but had run into severe difficulties as a result of the plunging American housing market which had seen hundreds of thousands of American home owners default on their mortgages.

Shares in both companies had fallen by more than 80 per cent in the last six months. The US government announced it would take control of the two companies, wiping out the value any shares that shareholders owned in the company."


To make everything worse, the same scenario also experienced by UK.

And it is just plain understood that when something this big hit the gigantic US and UK government so badly, this surely will affect the whole world, sooner or later.

With this alarming progress, how can we assure that we won't be affected at all?

Recently we've heard talks from the big players of various industries, they have started expressing worries in foreseeing the future to come. Natural resources are critically declining, investors are more attracted to invest in China than South East Asia, considering better benefits being offered by respective government and cheaper labors. The government-owned or privatised R & D companies are generally, not doing so well in acquiring and developing new technologies for betterment of our lives. Also, the senior management started commenting on the lack of quality in the younger talent pool. They complained that some of the youngsters are not capable enough, too materialistic and money-oriented, and might go the extend of egoistic and demanded too much. Well, deliberating on the young talent pool issue only might require for another new post altogether, thus I shall stop here.

Bottom line is, we are having major problems, tremendous ones, but did we realise it?

I won't touch about the local political issues, as they are always boiling and burning ever since the March Election. Political parties collided, people getting arrested and sentenced to ISA (yes, sentenced, it serves as a punishment already as the victims had been judged blindly), the hot by-election and a handsome comeback of a PKR de-facto leader to the parliament, and many more sensational political walks and talks. Out of everything, the rakyat still does not see any major changes or enhancements done by our appointed leaders. Even if there were a few, they are still considered very little.

Thus apparently, the perfect life we perceive is, unfortunately not so perfect anymore. Despite our daily shopping spree, joyous vacation, work routine and everything enjoyable in between, we shall spend time to sit down and think on the serious change of climate that we experience recently.

And stop daydreaming.

Tuesday, October 14, 2008

Post takde maknanya

Bleh tak tengah tunggu meeting ngan GM sempat update blog?.. ahahaaa (argh!)

Kalo kat company dulu, meeting start kul 5 pm, abes kul 7.30 pm

Kalo skang kul 6.30 pm start, agak2 abes kul brape??

Yet to find out.

Monday, October 06, 2008

Saturday, October 04, 2008

My Raya Tips and Tricks

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

Ni adalah sikit tips and tricks yang selalu saya praktikkan semasa hari raya, mungkin ada org yang boleh nak buat reference ke hehe. Ni terutama untuk wanita la, yang lelaki mungkin boleh baca jugak untuk pengetahuan am.

Tip 1 : Tidur awal malam sebelum raya walaupun excited dok bersimbang dan share gossip dengan sedara- mara yang lama tak jumpa, supaya pagi2 raya tak kelam kabut dan berebut bilik air (ala biasalah, especially yang raya kat kampung tu. Bilik air kat kampung biasanya ada satu je kan :) dan boleh pegi solat sunat hari raya. Taktau la tapi ikut pengalaman, biasanya perempuan ni selalu mengelat solat sunat Aidilfitri, macam-macam la alasan. Kalau memang tak boleh tu lain cerita la. Pergi la wey, banyak pahala tu hehe.

Trick 1 : Kalau agak-agak ramai sepupu-sepupu lelaki/pakcik2 bukan muhrim tu tidur kat kampung, pandai-pandai la cari port baik punya supaya kita ni senang dan selesa la nak tidur ke, kuar bilik ke, pi mandi ke. In my case saya ni bertuah gak sebab ada rumah sepupu dekat ngan kampung wan (read: nenek) yang adik beradik dia semua perempuan, so memang I port situ je la setiap kali raya, senang la kan takyah la I control sangat haha. Kalau la takde rumah lain boleh tumpang pun, kalau boleh anak-anak perempuan ni tidur la dalam bilik and jangan lupa tutup aurat kalau tengah tolong masak rendang ke, jamu orang datang ke.

Tip 2 : Hari raya kan orang semua bersalam-salaman, agak-agak tengah ada orang laki yang nak salam tu, sebelum dia hulur tangan kita bajet la senyum-senyum or amik one step ke belakang ke, atau tiba-tiba berpura-pura " eh, nak buat air la kat dapur" dan blah dari situ supaya dapat elak gak la daripada terpaksa salam dengan org laki ni.In my case, this always happen kalo sedara-sedara yang dah lama tak jumpa datang kat kampung.Sib baik laa sepupu-sepupu lakiku ayu-ayu belaka, dah faham dan taknak salam ngan kakak-kakak diorg nie. Pakcik-pakcik (yang takleh disalam) pun dah biasa dah kalo aku takmo salam diorang, kalau dulu kena gak la panahan pandangan slack. Haha syabas2 la korang, senang sikit kerja aku.

Trick 2 : Tapi cam biasa,ada la yang kurang sensitifnyer hulur gak la tangan walaupun agak-agak dah bagi pandangan slack dah. Jadikan, saya merasakan baju raya yang ada sleeve agak labuh itu amat membantu, kiranya kena hulur tangan gak tapi hujung jari je and lapik dengan hujung lengan baju tu. Lepas tu masa balik tu confirm orang tu tak hulur tangan lagi punya sebab dah faham. Kalau jenis berani kamikaze sikit tu pakai je la glove, huhu.

Tip 3 : Biasalah kadang-kadang kalau beraya ni jenis tak ingat kan, kalau boleh 8 rumah sehari nak habiskan. Kalau nak senang, rancang perjalanan dan masukkan waktu solat sekali. Kalau open house tengah hari sampai petang tu solat la dulu sebelum pergi, ataupun dah budget dah dalam perjalanan kat mana nak singgah solat, rumah sapa ke, masjid mana ke. At least kalo drag masa bersembang lama pun takpe sebab dah solat. Untuk kaum wanita ni bawakla sekali telekung, kalau malas nak bawak satu set bawak socks and telekung je la, kain takpayah. Ataupun kalau dah baju menepati pawai tu takyah bawak telekung pun takpe. Ala ni common sense la ni, tapi selalu gak saya jumpa orang gelabah-gelabah tak bawak telekung nie.

Trick 3 : Untuk yang menganjurkan open house pun kena la sensitif sikit, agak-agak dah waktu solat tu readykan lah sejadah and tempat proper untuk tetamu solat. Ataupun tunjukkan saja masjid/surau yang berdekatan. Biar kita ni biasakan budaya`solat-friendly' sikit. Benda ni inspired me masa semalam bila ramai kawan beraya kat rumah saya and kebetulan waktu Maghrib, diorang ni siap solat berjemaah lagi walaupun limited space and sejadah ada 2 je. Salute la korang..

Tip 4 : Kan orang selalu datang tanpa diduga, and perempuan ni biasa la leceh sikit nak gosok baju la, tudung la, kena matching pulak tu. Jadi gosok la beberapa helai baju lebih awal, so kalau ada tetamu yang terjah ke kita takdelah kelam kabut sangat.

Trick 4 : Ni best, haha. Setiap tahun tu buat la baju raya yang colour lebih kurang je, so takyah la nak kena gosok tudung lain untuk baju lain. Mungkin tudung yang sama boleh match dengan baju lain kan, so jimat masa dan tenaga. Haha

Ada banyak lagi tapi macam dah lupa dah sekarang, kalau dah ingat nanti saya tambah lagi. Korang kalau ada tips and tricks lagi boleh la share jugak, bukan apa untuk kesenangan kita semua. Bak kata orang, bersihkanlah hari raya kita dari kekotoran dan kemurkaan Allah :)

Salam Aidilfitri :)

Thursday, October 02, 2008

2nd raya

2nd raya.

Second raya, since this year we're not going back to Kedah, is a `rest day' for my family. Today we do our groceries shopping, filling up kuih raya in fancy bottles and welcoming anyone who happen to beraya on the second day.

Thus, I've plenty of time for blog hopping today, and enjoy my favourite piece of blog for today in below link :

Blog best yang kena baca walaupun di hari raya

Ok since then, esok boleh la mula aktiviti beraya dan menerima tetamu di hari raya.

You're invited too!

Selamat Hari Raya !